Máte 37 stupňů? Zákaz vstupu. A dalších 30 stran covid-nařízení

29.09.2021 12:17 | Ze sítí

Pondělní jednání vlády mimo jiné vydalo souhlas s opatřením Ministerstva zdravotnictví, které prodlužuje omezení provozu obchodů a služeb. Vojtěchovi úředníci to vysvětlují „preventivním principem“. A rovněž obsáhle vysvětlují, proč odmítají uznávat jako důkaz bezinfekčnosti testy na protilátky.

Máte 37 stupňů? Zákaz vstupu. A dalších 30 stran covid-nařízení
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch na CNN Prima News

Pokračuje omezení počtu zákazníků podle čtverečních metrů. Na každých deset metrů čtverečních smí být vpuštěn jeden, jen pokud jdete do provozovny s plochou menší než 10 metrů čtverečních, můžete si s sebou vzít dítě mladší šesti let či držitele průkazu ZTP.

Provozovatel má aktivně bránit styku osob mimo jednu domácnost, a to na vzdálenost menší než 1,5 metru. Platí zejména ve frontách.

Zvláštní pravidla navíc platí pro holičství, kadeřnictví, solária, masérské salony a služby, při nichž je porušována integrita kůže. Ty jsou některým zákazníkům přímo zakázány. Konkrétně těm, kteří vykazují klinické příznaky onemocnění covidem-19.

Ve zdůvodnění jsou takové „klinické příznaky“ popsány jako teplota 37 stupňů a více, suchý kašel, obtíže s dýcháním, ztráta chuti a čichu, bolesti v krku, hlavy, zad, svalů nebo kloubů. Ministerstvo uznává, že naplnění těchto vylučovacích podmínek nemůže kontrolovat provozovatel, ale osoba projevující příznaky je podle nich „odpovědna za své jednání“.

Rovněž je možné zakázat přístup těm, kteří nesplňují podmínky vymezené v bodě 16.

CELÝ TEXT MINISTERSKÉHO OPATŘENÍ

A jaké to jsou podmínky? Jsou to stejné podmínky, které platí pro účast na hromadných akcích. Jednoduše řečeno – kdo nesmí na koncert, nemůže ani k holiči.

Podmínkami podle bodu 16 je očkování (kompletně dokončené – tedy 14 dní po druhé dávce), prokázané certifikátem. Dále pak prodělání nemoci, ovšem zde je podmínka splněna pouze 180 dní od prvního pozitivního testu. Třetí možností je doložení negativního testu, v případě PCR testu nesmí být starší než 7 dní, antigenní jen 72 hodin. Ten je případně možno podstoupit na místě a po jeho negativním vyhodnocení bude umožněno poskytnutí služby.

Pravidla podle bodu 16 se netýkají jenom výše zmíněných služeb, ale jejich dodržení se podle opatření ministerstva vyžaduje i jinde. Bez jejich splnění není možné vstoupit do provozovny veřejného stravování, sportovišť ve vnitřních prostorách, nebo všech bazénů, koupališť a wellness zařízení. Totéž platí pro kulturní akce a prohlídky v interiéru.

Tato omezení jsou přibližně stejná, jako bylo minulé ministerské opatření, platné od 1. září.

Zajištění mechanismů minimalizujících riziko

Celkem třicet stránek je věnováno zdůvodnění opatření. V něm je mimo jiné vysvětleno, že „cílem opatření je i zajištění mechanismů minimalizujících riziko negativních scénářů vývoje epidemie“. Je to prý lepší, než poté muset zpřísňovat v reakci na negativní vývoj. Proto ministerstvo sahá k preventivnímu přístupu. Cílem je zejména omezit činnosti, u nichž je předpokládáno vyšší riziko přenosu nákazy.

Důraz je proto opět kladen na rozestupy a rovněž „bezpečný provoz“ činností, při nichž nelze používat ochranný prostředek dýchacích cest.

V ministerském opatření je jasně konstatováno, že „ačkoliv očkování má své odpůrce, z vědeckých poznatků jasně plyne, že je nejúčinnějším opatřením v oblasti veřejného zdraví, které je zaměřeno na prevenci infekčních onemocnění a jejich následků“.

Dále je ve zdůvodnění vysvětlováno, proč nemůže být jako důkaz bezinfekčnosti připuštěn test na protilátky. Je to prý proto, že dnes používané laboratorní metody nejsou dostatečně standardizované. A je tedy diskutabilní, zda jedinec, kterému jsou prokázány protilátky v dostatečné výši, je skutečně bezinfekční.

Dobu 180 dní po prodělání nemoci vysvětluje tak, že je „ve světě obecně přijímána“. Zaštiťuje se též nařízením Evropského parlamentu a Rady EU.

Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová po jeho přečtení konstatovala, že „žijeme skutečně v nevolnictví“. Připomněla čísla, která neukazují nijak dramatický vývoj (i ministerstvo konstatuje, že zářijová čísla se vyvíjela celkem pozitivně), ale přesto zůstala všechna dosavadní omezení.

Vládní doktrína preventivního přístupu už se podle právničky pomalu překlápí v diktaturu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…