Máte drzost říct, že si žijeme nad poměry. Švihlíková drtila Bartoše, ten se smál

29.04.2022 11:50

V době, kdy Česko prochází jednou krizí za druhou, vyznívají výroky některých vládních představitelů jako zcela odtržené od reality. Třeba slova předsedkyně vládní TOP 09 Markéty Pekarové Adamové „žijeme si nad poměry“ vytočila doběla ekonomku Ilonu Švihlíkovou. Ve speciálním pořadu CNN Prima NEWS se kvůli těmto slovům střetla s ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti), kterému vyčetla, že vláda se chová arogantně a není dostatečně proaktivní, vysmála se mu, když se snažil hájit, že je to přesně naopak. Ke kritice vlády se přidala i exministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Máte drzost říct, že si žijeme nad poměry. Švihlíková drtila Bartoše, ten se smál
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: vicepremiér Ivan Bartoš a ekonomka Ilona Švihlíková v pořadu CNN Prima NEWS

Vláda se shodla na vyplacení jednorázového příspěvku 5000 korun na každé dítě pro domácnosti s příjmem do jednoho milionu korun za rok. Bývalá šéfka státní kasy Schillerová ale uhodila na vládu, že s opatřeními přichází vždy pozdě. „Ceny jsou utržené ze řetězu, drtí to lidi a všechno přichází hrozně pozdě.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Hlavně je potřeba říct, že vláda nic neschválila. Vláda jen opět vyslala signál. Je to zpožděnost, nepřipravenost, spousta otázek, má jít o skoro první plošné opatření, protože o snížení spotřební daně o 1,50 koruny, to bych raději pomlčela,“ obrátila Schillerová oči v sloup.

Původní zdroj ZDE

Bartoš se ohradil opoziční poslankyni s tím, že když bylo u vlády hnutí ANO, tak se v době covidu také čekalo jakou dobu na podpůrné programy. „Naopak, když o něčem rozhodla vláda Petra Fialy, tak do týdne už byl materiál, který mířil do Sněmovny,“ ušklíbl se ministr na Schillerovou, kterou tím rozesmál.

Také ekonomka Švihlíková si nemyslí, že vláda pracuje dostatečně efektivně. „Používat dávkový systém v této situaci není nejideálnější řešení. Než se to rozhodne, připraví a udělá, tak realita bude už úplně někde jinde,“ zdůrazňovala, že inflace je velmi rychlá. „Problém také je, že jakmile vy to nedáte plošně, ale dáte nějaký strop, tak s tím souvisí byrokracie, když úřady jsou už dnes přetížené,“ dodala.

„Kromě toho velmi riskujete, že to nastavíte špatně, protože ta situace dnes je natolik dynamická, že se nelze domnívat, že to zasáhne pouze ty nejnižší společenské vrstvy. Už nyní vidíme, že to bezesporu bude mít dopad na střední střídu,“ uvedla.

Je třeba se podívat na kořeny problému, a sice jakým způsobem jsou tvořeny ceny energií, plynu a co tu stát může udělat z hlediska cenové regulace, nebo že má státní vlastnictví viz Čepro a EuroOil. „Tyto nástroje může využívat také jako jiné země,“ řekla směrem k Bartošovi.

„Vy máte ty možnosti, které můžete jako vláda využít svižně, ale vy jste se stavěli tak, že jako nic moc nebudete dělat plošně a ono to vyšumí a přejde, že nechcete zvyšovat deficity a nebudete nic dělat plošně.“

„Nezlobte se na mě, vy se snažíte působit sociálně, já to tady velmi silně vnímám, ale jak v téhle bezprecedentní situaci máte tu drzost říct, že si žijeme nad poměry. To je prostě hrozně špatně,“ uhodila vytočená Švihlíková na Bartoše, který se po celou dobu usmíval, za slova, která pronesla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Ta nedávno pro Právo uvedla, že si Češi dosud žili velmi dobře, ale to nyní končí. „Budeme si muset zvyknout na to, že jsme v nelehké, tíživé situaci a nemůžeme si dovolit žít nad poměry tak, jako se žilo dosud, kdy se zvedaly důchody a platy ve veřejné sféře rychleji, než se zvedaly v soukromé,“ řekla.

Přitom ani tuzemský sociální systém podle Švihlíkové není v mezinárodním měřítku „žádná hitparáda“. Připomněla, že úspory nejsou u většiny českých obyvatel nijak valné. „Významné v řádu tisíců je mělo jen horních 20 procent. Teď tu máme situaci, kdy u těch 80 procent jsou úspory velmi slabé,“ upozornila ekonomka.

Schillerová přitakala, že střední třída skutečně začíná upadat do chudoby. „Tito lidé nechtějí slyšet: ‚V klidu si chudněte a až budete dostatečně chudí, pojďte si pro sociální dávku.‘ Rychlá pomoc by mohla přijít v podobě snížení daní na určitou dobu,“ navrhovala exministryně.

Na kritiku Švihlíkové dotčený Bartoš reagoval slovy, že on sám se snaží působit více sociálněji. „Já vás pozvu k nám, ať vidíte, jak vypadá můj pracovní den,“ nabídl Švihlíkové, která pobaveně reagovala: „Omdlím, až uvidím, jak pracujete.“

Ministr pro místní rozvoj dodal, že aktuálně ministři usilovně pracují na tom, aby energetickou krizi vyřešili. „Doba je velmi citlivá, a proto by politici neměli dělat gesta, ale měli řešit, aby tomu lidé rozuměli,“ doplnil Bartoš, který trval na tom, že vláda pracuje usilovně, aby energetickou krizi vyřešila.

Na celou věc je podle Bartoše důležité se dívat nejen z hlediska ekonomického, ale i politického. „Musíme pracovat i na tom, aby se obyvatelstvo nestavělo proti sobě,“ dodal vicepremiér Ivan Bartoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…