Máte radši rohlík se solí či mákem? ptá se volič primátora

18.06.2012 13:06

REPORTÁŽ Mostecký magistrát si koncem minulého týdne zahrál na hrad. Od osmé hodiny ranní až do odpoledních hodin se zde příchozích ujímali průvodci, kteří zvědavce provedli i po těch nejzvláštnějších zákoutích jako tomu bývá u turistických prohlídek po pamětihodnostech. Vrcholní představitelé města dokonce uvolnili zájemcům i svá křesla a vystavili se mnoha nečekaným otázkám. Jejich odpovědi zajímaly hosty více než jen exkurze po zasedacích místnostech, avizované na propagačních letácích.

Máte radši rohlík se solí či mákem? ptá se volič primátora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nelichotivý pohled při příjezdu do Mostu

Akce s názvem „Pod pokličkou“ odtajnila veřejnosti mimo jiné například suterénní sklad ztrát a nálezů, kanceláře nejvyšších představitelů města a poutavě objasnila mnohé, co se pod střechou budovy skrývá i co již odnesla historie. Řada mužů a žen přišla najisto za poznáním; pro některé jsou podobné akce příležitostí, jak poškorpit politický establishment města, který má na magistrátu svůj velín. „Já bych se primátora a jeho kolegů rád zeptal, jestli mají radši rohlík se solí nebo s mákem,“ vtipkuje v době prohlídek Mostečan Michal Pecháček a připomíná tím možná nedávné vyjádření prezidenta Václava Klause, který konstatoval, že si nekupuje státní, ale soukromé rohlíky. „Na to bych se neptal - ve vězení si stejně nemůžou vybírat,“ poodhaluje svůj nepříliš důvěřivý vztah k politikům Chomutovan Rostislav Stach, který na reakci, že by snad poslal za mříže i „pouhé“ regionální politiky, odpovídá: „Bohužel mám zkušenost s pouhými regionálními politiky od nás z Chomutova….“.

Něco pálí, ale želvy se líbí

Podle primátora města Vlastimila Vozky dorazilo celkem hodně mladých lidí. Mají různé otázky týkající se činnosti magistrátu, ale i práce samotného primátora. Někteří se očividně v Mostě necítí příliš bezpečně, jak vyplývá z  otázek. „Je známo, že jsem současně z titulu své funkce velitelem městské policie, takže jsou dotazy na toto téma. Například zda nemůže být městských policistů více,“ potvrzuje Vlastimil Vozka. Jeden student projevil zájem být rovněž hlavou města. „ Tak se mne ptal, co musí k tomu splnit. Proto jsem ho také posadil v kanceláři do mé židle, aby trénoval,“ říká primátor.

Nečekanou prověrkou místních znalostí prošla náměstkyně primátora města Mostu a krajská zastupitelka Hana Jeníčková. „Jedna otázka mě trochu zaskočila a odpověď jsem slíbila dodat. Jedna dívčina se ptala, kolik stál celkově transfer děkanského kostela. Vím kdy, vím kolik metrů a odkud kam, a vím spoustu dalšího, ale tuhle informaci ne,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz politička příklad opravdu zainteresovaného návštěvníka. Obvykle si s ní dle jejích slov lidé na ulici povídají o tom, co je kde pálí, ale také i pochválí.  „V posledních dnech mi říkalo pár lidí, že se nám povedla výzdoba kruháku u Tesca se želvami,“ byla ráda, že i estetické úpravy města, které je někdy prezentováno jako „šedivé“, se setkávají s dobrým ohlasem Mostečanů.

Nemůžeš mít vše, ale překvápko potěší

Návštěvníci sice získali během dne spoustu informací o dějinách samosprávy v českých zemích, ale především mohli nahlédnout do tajů IT učebny, zhlédli a vyslechli prezentace o územním plánu, cenové mapě a městském rozpočtu. Nahlédli do tiskového oddělení, prohlédli si primátorskou insignii. Mohli se pídit po zajímavostech ve starých kronikách, nanečisto si vyzkoušet ceremonii v obřadní síni nebo obdivovat sochy kolem objektu úřadu magistrátu. Užitečná pro mnohé byla návštěva pracoviště CzechPoint a před létem rovněž nahlédnutí do informační kanceláře Centra rozvoje turismu Mostecka. Úředníci zavedli příchozí i do suterénních prostor, kde se skrývá sklad obyčejných i kuriózních ztrát a nálezů. Dětský doprovod návštěvníků si mohl pohrát v dětském koutku a zaměstnanci předvedli, že zvládnout obsloužit i defibrilátorem.

Někteří obyvatelé se vyjádřili, že je škoda, že magistrát připravil „seznamovací akci“ jen ve své hlavní budově, nikoliv na druhém pracovišti v ulici Pionýrů. Tam jsou soustředěny agendy související s dopravními záležitostmi, cestovními doklady a občanskými průkazy, či matrika. Den otevřených dveří jsme naplánovali záměrně pro hlavní budovu, abychom netříštili síly, v takovém rozsahu pořádáme den otevřených dveří prvně a neumíme odhadnout zájem veřejnosti,“ vysvětlila to mluvčí magistrátu Alena Sedláčková.

O magistrátní „estrádu“ během jednoho dne projevilo zájem kolem dvou stovek návštěvníků. Překvapením pak pro většinu poslední bod programu, kterým bylo promítnutí nového dvacetiminutového dokumentu o městě Most.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…