Máte smůlu, nic nebude. Fialovy koalice se řítí do průšvihu

01.11.2021 10:52

Nově zvolení poslanci budou muset rozlousknout pořádně tvrdý oříšek. Někdejší hradní právník Pavel Hasenkopf totiž tvrdí, že poslanecký klub si může založit jen samostatně kandidující politická strana. Což by oběma stále ještě opozičním koalicím znemožňovalo založit si poslanecký klub. Od ustavení poslaneckých klubů se přitom odvíjí ustavení orgánů Sněmovny, které se zodpovídá vláda. Ústavní právník Jan Wintr však nabízí odlišný pohled než Hasenkopf. Nové vládě otevírá cestu k moci.

Máte smůlu, nic nebude. Fialovy koalice se řítí do průšvihu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Někdejší hradní právník Pavel Hasenkopf již v polovině října upozornil, že podle Jednacího řádu Sněmovny si dvě dnes stále ještě opoziční koalice nemohou ustavit 5 samostatných poslaneckých klubů, neboť Jednací řád Sněmovny, jenž má váhu zákona, předpokládá, že si poslanecký klub ustaví samostatně kandidující strana, což z určitého úhlu pohledu zapovídá ODS, lidovcům, TOP 09, Pirátům a STAN možnost ustavit si vlastní poslanecké kluby.

„K ustavení poslaneckého klubu na začátku nového volebního období jsou oprávněni poslanci zvolení do Sněmovny za samostatně kandidující politickou stranu. K ustavení klubu podle věty první je třeba nejméně tří poslanců,“ stojí v § 77 odst. 5 zákona č. 90/1995 Sb., o Jednacím řádu. Hasenkopf v této souvislosti zdůraznil, že až do roku 2006 bylo ustavení poslaneckého klubu snazší, ale v roce 2006 na návrh Zelených došlo ke změně, která explicitně hovoří i tom, že poslanecký klub může ve Sněmovně založit pouze samostatně kandidující politický subjekt.

V internetové televizi XTV Hasenkopf svou myšlenku zopakoval a následně rozvedl.

„Poslanecký klub je nutný na ustavující schůzi, protože pouze poslanecké kluby mají právo navrhovat funkcionáře Sněmovny, včetně třeba předsedy Sněmovny. Fakticky to znamená, že těchto pět stran v podstatě nemá právo cokoli navrhnout na ustavující schůzi Sněmovny. Což je problém. Já nejsem z těch, kteří by byli nějak pomstychtiví, ono je nelogické, aby si vítěz voleb nemohl ustavit poslanecké kluby, ale na to musí dojít ke změně zákona. A ke změně zákona nemůže dojít dřív, než po té ustavující schůzi, protože nejdřív se ta Sněmovna musí ustavit, musí všichni složit slib, musí si zvolit právě toho předsedu, místopředsedy a tak dál a pak teprve se může sejít druhá schůze Sněmovny, kde už můžou normálně projednávat novely zákonů a tam bych si uměl představit, že to projde ve zrychleném procesu pouze jedním čtením,“ vyložil svůj pohled na celou situaci Hasenkopf.

Ústavní právník Jan Wintr však ve vyjádření pro Deník N nabídl trochu jiný pohled, když konstatoval, že zákon stranám dovoluje kandidovat v koalicích a pokud Jednací řád Sněmovny situaci s koalicemi neřeší, tak stranám nic nebrání založit si klub. Zároveň označil za vhodné tuto mezeru v zákoně co nejdříve vyřešit.

„O koalicích § 77 úplně mlčí,“ uvedl k tématu doslova ústavní právník Jan Wintr,

Pokud Wintrův výklad převáží, klub si budou moct založit i 4 poslanci Pirátů.

Tedy, možná.

Další právník Zdeněk Koudelka se shoduje s Pavlem Hasenkopfem v tom, že klub si může ustavit jen samostatně kandidující strana, ale dodává, že Jednací řád Sněmovny počítá i s tím, že se ve Sněmovně objeví i tzv. nezávislí poslanci, kteří např. kandidovali za konkrétní politickou stranu, ale v průběhu volebního období opustili řady této strany. Nezávislých poslanců je však k ustavení klubu třeba alespoň 10. A Piráti jsou jen 4, jak již bylo řečeno.

Otázku vzniku poslaneckých klubů u koalic řešil ještě před volbami i Legislativní odbor Sněmovny. A ten dospěl k závěru, že si jednotlivé strany koalice po volbách své kluby ustavit mohou.

„Ano, v tom stanovisku je v duchu zákona o jednacím řádu napsáno: ‚[…] je možné ustavit klub za každou stranu sdruženou ve volbách v koalici, pokud bude mít klub alespoň tři členy‘,“ sdělil mluvčí Sněmovny Roman Žamboch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…