Matěj Hollan je zklamaný z primátora Vokřála: Chtěl vítat uprchlíky, a kvůli volbám vykládá, že nám prý hrozí nějaké nebezpečí

02.09.2018 18:07

V roce 2014 byl Matěj Hollan jednou z hlavních tváří hnutí Žít Brno. Ve volbách uspěl a stal se jedním z náměstků primátora Petra Vokřála (ANO). Pozornost na sebe strhával např. některými výroky k uprchlické krizi. V okamžiku, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) stále dokola hlásil do světa, že Česko nepřijme ani jednoho uprchlíka, Hollan tvrdil, že Brno pár desítek migrantů zvládne. A na svém názoru si i nadále trvá.

Matěj Hollan je zklamaný z primátora Vokřála: Chtěl vítat uprchlíky, a kvůli volbám vykládá, že nám prý hrozí nějaké nebezpečí
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Náměstek brněnského primátora Matěj Hollan

V rozhovoru po server Aktuálně.cz Hollan prohlásil, že nemá důvod na svém názoru na uprchlickou krizi něco měnit. Je prý poněkud smutný z toho, jak se změnil postoj primátora Vokřála k uprchlické krizi.

„Před dvěma roky říkal, že Brno je schopné přijmout desítky uprchlíků, a velmi se stavěl za sociální bydlení. Babišovy neuvěřitelné výroky o tom, že tady nemůžeme mít ani jednoho uprchlíka z Itálie, nechá úplně bez povšimnutí,“ řekl Hollan.

„Ale teď po Brně jezdí a má napsané ‚Brno bude bezpečné‘, jako že nám tady hrozí nějaké nebezpečí. Jako že nás s Babišem ochrání před těmi uprchlíky. To mi přijde, že je ústup z těch pozic, které zastával,“ pokračoval brněnský politik.

Pokud by hnutí ANO uspělo i v nadcházejících komunálních volbách, koalice s hnutím ANO by prý mohla pokračovat. Hollan a současná lídryně hnutí Barbora Antonová si nepřipouštějí, že by neuspěli. Jenže podle politologa Michala Pinka je hnutí Žít Brno protestním hnutím, které ale poslední čtyři roky spoluřídilo město. Opoziční potenciál by tak mohli využít spíše Piráti, kteří jsou vidět na celostátní úrovni. Sami Piráti připouštějí, že by mohli pokračovat v rozvíjení některých myšlenek hnutí Žít Brno, ale rozhodně prý nebudou nějakými náhradníky za Žít Brno.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Brněnští politici se shodují v tom, že tématem číslo jedna bude v Brně doprava. Mnoha obyvatelům města toto léto zůstával rozum stát nad množstvím výluk v brněnské městské hromadné dopravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …