Mattoni platí za vodu 16x méně než občané, upozorňuje Bárta

04.03.2013 15:02

Předseda Věcí veřejných Vít Bárta kritizuje fakt, že společnosti, které podnikají s vodou, za ni platí až šestnáctkrát méně než občané, které ji využívají pro svou vlastní potřebu.

Mattoni platí za vodu 16x méně než občané, upozorňuje Bárta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

„Každoroční zvyšování cen vody dusí české domácnosti. A zatímco například občané Plzně podle ceníku na rok 2013 platí vodné 47,82,- Kč bez DPH za m3 (záměrně neuvádím cenu včetně stočného), firmy, které s vodou podnikají, tedy neužívají ji pro vlastní potřebu, ale dále ji přeprodávají, platí státu pouze 3,- Kč za m3 (0,003,- Kč/litr),“ vyčíslil Bárta.

Jeďte se podívat na Kyselku. To vás dorazí

Společnost Mattoni má podle Bárty nejen dobrou reklamu, ale navíc těží z Karlových Varů v názvu, přestože v místě slavných lázní vodu nestáčí. „Smlouva na pronájem pozemků, pod kterými je voda čerpaná komerčně, může být podle zákona podepsána maximálně na pět let a poté prodlužována na další pětileté období. 7. srpna 2003 podepsaly Vojenské lesy a statky, s. p. pod tehdejším vedením Radka Placandy smlouvu o dlouhodobém nájmu s KMV na 49 let,“ kritizuje Bárta.

Smlouvu změnila až ministryně obrany Vlasta Parkanová – tak, že výjimku může poskytnout jen Ministerstvo financí. A to tak také učinilo – pod vedením Miroslava Kalouska. „Každý z nás, kdo odebírá pitnou vodu z veřejného vodovodu, se podílí na nákupu surové vody od státu částkou ve výši čtyř až šesti korun za kubík, což nás vyjde jako odběratele až na dvojnásobek toho, co státu platí KMV. Zbytek platíme soukromé firmě, která nám vodu dodává,“ shrnul předseda VV.

Bárta proto všem doporučuje: „Tak až si budete kupovat Mattonku, Magnesii, Aquilu, Dobrou vodu, Poděbradku nebo Hanáckou kyselku, vzpomeňte si, jaké je pozadí jejich vzniku, jak se váš stát stará o to, aby hospodárně využíval strategickou surovinu této země pro blaho svých občanů. A jestli ani toto s Vámi neotřáslo, navštivte umírající Mattoniho dědictví v Kyselce. To Vás naprosto dorazí."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …