Měli jsme přijmout část uprchlíků, říká Pekarová Adamová. Jako gesto pomoci v EU

11.08.2021 16:48 | Rozhovor

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v rozhovoru pro Novinky.cz uvedla, že by přijala část migrantů. Ale jen prověřenou a začala by dětmi. Hovořila také o kauze exposlance Dominika Feriho či o předvolebních průzkumech.

Měli jsme přijmout část  uprchlíků, říká Pekarová Adamová. Jako gesto pomoci v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

V případě úspěchu ve volbách by se předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová chopila ministerstva práce a sociálních věcí. Za prioritu podle svých slov považuje důchodovou reformu. V otázce migrace pak hovoří hlavně o solidaritě.

„Musíme hledat zaprvé společné řešení na obranu a ochranu vnějších hranic EU. Samozřejmě je to také otázka azylového řízení, které by bylo potřeba, aby bylo co nejrychlejší, aby se ti, kteří nemají nárok získat azyl, co nejvíce a nejrychleji vraceli zpátky do zemí původu. Ale je to také otázka třeba pomoci právě v těch zemích původu,“ uvedla k otázce migrace.

„Nejsme pro kvóty, ale určitě jsme pro dobrovolnou pomoc zejména svým partnerům v rámci EU, kteří jsou těmi nárazníkovými zeměmi. A velmi jsme stáli o to, aby vláda udělala alespoň to symbolické gesto, jednalo se o pár desítek uprchlíků dětského věku bez doprovodu z řeckých táborů. Ani toho nebyla vláda schopná,“ podotkla dále Pekarová Adamová s tím, že k sobě také musíme být upřímní v tom, že do Česka uprchlíci příliš nechtějí jít. 

Co se týče předvolebních průzkumů, koalice SPOLU, jíž je TOP 09 součástí, se v současné době pohybuje na druhé až třetí příčce. Vede premiér Andrej Babiš se svým hnutím ANO. Proč podle Pekarové Adamové nevede opozice? „Myslím, že jedna z vládních stran zcela jednoznačně oslabuje a hlasy se přelévají nikoli, jak jste říkala, že dříve bylo běžnější mezi opozicí a vládní koalicí, ale teď přímo v rámci vládní koalice. Hnutí ANO již úplně vysosalo voliče ČSSD a šlo z původně hnutí ‚pro všechny‘ s trochou pravicovosti i levicovosti do opravdu velmi levicového hnutí, jež už cílí vysloveně na lidi, kteří jsou do velké míry závislí zejména na státu. Různými dárečky a nezodpovědnou politikou do budoucna, která nás vlastně jenom víc a víc zadlužuje, se snaží mít tyto skupiny stále připoutané u sebe,“ podotkla Pekarová Adamová.

A vrátila se také ke kauze kolem někdejšího poslance Dominika Feriho, jenž kvůli obvinění ze sexuálního násilí rezignoval nejen na poslanecký mandát, ale i na místo na pražské kandidátce. Pekarová Adamová však přiznala, že jí chybí. „Z hlediska toho, jaký byl pracant a jak uměl témata komunikovat s lidmi, to ztráta je. To nezastírám. Na druhou stranu to, co se stalo, jde těžko omluvit, ale myslím, že reakce byla jediná možná, rychlá a správná. Prostě to bylo těžko omluvitelné,“ dodala, více se však vyjadřovat nechtěla. Vyšetřování je dle jejích slov úkolem policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…