Mělo přijít sto lidí a místo toho... V Plzni proběhla velice nenápadná akce příznivců LGBT

30.08.2020 9:55

REPORTÁŽ Něco přes deset diváků a pár organizátorů – to byla letošní „akce hrdosti“ v Plzni. Nedošlo na žádné konflikty a poměr dohlížejících policistů a přítomné omladiny byl výrazný ve prospěch bezpečnostních složek. Naprostá převaha dívek, jeden nesměle se objímající mlaďoučký pár klučíků v černých upnutých kalhotách – a to bylo vše.

Mělo přijít sto lidí a místo toho... V Plzni proběhla velice nenápadná akce příznivců LGBT
Foto: Václav Fiala
Popisek: Hlavní organizátor Duhového pikniku v Plzni Jiří Pek.

Několik duhových vlajek, opuštěný gril, kde si mohli zájemci připravit nějaké dobroty, dva malé stany a reprodukovaná hudba. To byla akce, kterou organizátoři plánovali podstatně větší.

Ostrava vzorem

„Duhový piknik je alternativa k Pilsen Pride, který byl letos bohužel zrušen z důvodu covidu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz hlavní organizátor akce Jiří Pek. „Narychlo jsme se snažili udělat něco v podobném smyslu. V Ostravě se ujal tento Duhový piknik. Bohužel, počasí tady tak úplně nepřeje a asi odradilo dost lidí. Na facebooku bylo přihlášeno kolem sta lidí,“ postěžoval si trochu.

Duha proti Polsku

„Máme tu petici, protože nyní je problém v Polsku, kde vznikají LGBT free zóny, kde je zakázáno na veřejnosti chodit LGBT lidem a vůbec se projevovat. My jsme zaujali pozici, kdy EU a třeba některá francouzská města začala rozvazovat partnerské smlouvy s jednotlivými polskými městy, která toto omezení mají. Zjistili jsme, že v Čechách je město Mikulov, které má smlouvu s jedním z těchto polských měst. Proto děláme petici, aby se toto partnerství zrušilo,“ konstatoval Jiří Pek. „Probíhá tady vše v pohodě – jak to bylo narychlo, tak to ani ta různá individua ani nezpozorovala, že něco takového v Plzni děláme,“ uvedl Pek na adresu v loňském roce poměrně razantně protestujících zástupců pravice a plzeňských hooligens. „A nyní tady máme hlavně mladé lidi,“ ukazuje kolem sebe na lavičky, kde poposedávají hlavně dívky, jimž ještě zdaleka nebylo dvacet.


Foto: Václav Fiala

Sexuální dárečky

„Sponzorské dary máme od Pepina – lubrikanty, kondomy a také něco od Oxford book. Pomohli také Piráti, především se stany. Večer bude after párty,“ uvedl na závěr Pek, upozorňující na plzeňský LGBT klub Míša, jenž je v krajské metropoli již mnoholetým evergreenem. „Ale tam budou starší, než jsou tady,“ konstatoval organizátor.

„Zapaříme,“ těšila se děvčata, která se tiskla k sobě – trochu díky chladnému počasí, trochu vzhledem ke své náklonnosti. Dva mladíci, zmiňovaní v úvodu reportáže, po několika desítkách minut odešli za svým. „Bude se kalit a lejt,“ bylo slyšet od návštěvnic. Pár párů se na akci přišlo tak nějak nenápadně podívat… prošly se okolo, žádný provokativně, a zase odešly.

A zase na vině covid!

Pro řadu místních i návštěvníků bylo překvapením, co za „duhovou událost“ se před stadionem FC Viktoria Plzeń vlastně děje. A tak později právě ti tvořili „větší křoví“ než samotní účastníci.

Před rokem procházel centrem tisícihlavý průvod. Letos byl příměr „komorní“ snad ještě nadsazený. Přijížděli sem lidé z Prahy i z okolí, tentokrát chyběli i „staří pardálové a držáci“. Ani tak bujarý nebyl večírek v klubu, jenž každý rok praskal ve švech. A na to, že jeho kliku už před notnými léty pomazal někdo exkrementy, se už dávno zapomnělo. Stejně tak jako na vypjaté chvíle, kdy protestující chtěli přehradit cestu „pochodu hrdosti“, který nikdy v plzeňské historii, na rozdíl od Prahy, oficiálně nepodpořili místní a lokální politici, z nichž někteří mají na LGBT komunitu jinak docela úzké vazby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…