Meloniová má problém. Věru Jourovou poštvali na Itálii. Kvůli médiím

25.05.2024 21:25 | Monitoring

V Itálii dochází k omezování plurality médií, tvrdí European Movement International (EMI) spolufinancovaný Evropskou unií a píše dopis eurokomisařce Věře Jourové, která dosluhuje na postu komisařky pro evropské hodnoty a transparentnost. „Vláda Giorgie Meloniové stále více uplatňuje svou moc nad RAI, italským veřejnoprávním provozovatelem, vytlačováním manažerů a televizních moderátorů z jejich postů a cenzurou programů, které kritizují vládu. Novináři a noviny byli neustále napadáni členy vlády, dochází k potlačování nesouhlasných hlasů a k bránění nezávislosti médií,“ píše EMI Jourové a volá po jejím zásahu, ale také po zásahu Evropské komise. A na to italská premiérka Meloniová: „Svobodu v Itálii vždy omezovala pouze levice.“

Meloniová má problém. Věru Jourovou poštvali na Itálii. Kvůli médiím
Foto: Repro YouTube Deutsche Welle Global Media Forum
Popisek: Eurokomisařka Věra Jourová

„Nezávislost médií je základním kamenem naší demokracie a jedním ze základních principů celé Evropské unie. Bohužel se tyto hodnoty v Itálii dostávají pod obrovský tlak,“ píše EMI Věře Jourové a pokračují v popisu toho, co se podle jejich pohledu v Itálii děje.

„Vláda Giorgie Meloniové stále více uplatňuje svou moc nad RAI, italským veřejnoprávním provozovatelem, vytlačováním manažerů a televizních moderátorů z jejich postů a cenzurou programů, které kritizují vládu. Novináři a noviny byli neustále napadáni členy vlády, dochází k potlačování nesouhlasných hlasů a k bránění nezávislosti médií,“ je k dočtení v dopisu.

Ukazuje na dva křiklavé případy z poslední doby. „Případy, jako je zrušení antifašistického projevu Antonia Scuratiho ke Dni osvobození Itálie nebo tlak ze strany vlády, který donutil Carla Fuortese odstoupit z funkce generálního ředitele RAI, to jsou jen dva z mnoha ohavných pokusů umlčet disent a převzít kontrolu nad veřejnoprávními médii,“ bije na poplach EMI.

A volá po tom, že základem demokracie je pluralita názorů, „Udržování prostředí, kde je pluralita médií, investigativní žurnalistika a založená na faktech, kde podávání zpráv může existovat bez překážek, je posvátným předpokladem spravedlivé a svobodné společnosti. Cenzura je nebezpečná praxe, která poškozuje fungování demokracie,“ píše EMI, a že přesně to Giorgia Meloniová zavádí v Itálii.

Ze strany EMI přišla výzva, aby Věra Jourová a Evropská komise problém vyřešily. „Vyzýváme vás, abyste zahájili vyšetřování těchto vládních pokusů zachytit média a informování veřejnosti v souladu se standardy evropského zákona o svobodě médií a se základními hodnotami EU zakotvenými v článku 2 Smlouvy o Evropské unii.“

Organizace má obavy i o demokratičnost nadcházejících voleb do Evropského parlamentu. „Kromě toho vás vyzýváme, abyste zajistili rovné podmínky během kampaní pro Evropany, a takové parlamentní volby, které umožní spravedlivou a rovnou účast všech různých politických sil v médiích,“ vyzývá organizace spolufinancovaná Evropskou unií.

Co na to italská premiérka Giorgia Meloniová? Na svém profilu na platformě X pustila vlastní komentář ke svobodě v Itálii. „Ministr Schlein nedávno řekl, že v tomto roce a půl vlády budu vymazávat svobodu lidí. Ojedinělé obvinění, abych tak řekla, obzvláště od těch, kteří hlasovali pro opatření k zamykání lidí v jejich domovech během pandemie, opatření, vůči němuž jsme my hlasovali proti,“ vzpomněla Meloniová covidovou dobu. „Obviňujte, ale pokud máte proč. Pak ale musíte být také schopni argumentovat,“ podotkla.

A pustila se do popisování konkrétních opatření, jež její vláda zavádí pro svobodu obyvatel Itálie. „Reformujeme tento systém, abychom lidem umožnili například přímo volit. Levice je proti. Pomáháme italským společnostem, aby byly konkurenceschopné. A levice je proti potvrzení svobody podnikání. Zavádíme, aby ženy nemusely volit mezi porodem a prací. Hlasujeme, ale levice tam není,“ vypočítává Meloniová. A popsala, jak funguje v Itálii levice. „Trochu propagandy, trochu hesel hozených do větru,“ zmínila.

A zhodnotila, že levice přišla jen s obviněními, ale s žádnými argumenty. „To nejsou odůvodněná obvinění, ta, jež jsou vznesena, nejsou v nich žádné argumenty,“ zkonstatovala italská premiérka.

„Svobodu v Itálii vždy omezovala pouze levice,“ připomněla ve videu Meloniová a dodala, že Italové to při posledních volbách prohlédli. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pojď vojáku, pojď sloužit USA. Nakrmíme tě nemasem a dáme ti školení

9:00 Pojď vojáku, pojď sloužit USA. Nakrmíme tě nemasem a dáme ti školení

V Česku i v USA se vzhledem k napjaté bezpečnostní situaci snaží dostat více lidí do armády. V USA s…