Memorandum k lithiu je neplatné, trvá na svém Babiš. Ministr Hüner to má s Australany zařídit

01.02.2018 7:06

Memorandum o těžbě lithia uzavřené s australskou společností je neplatné. Píší to alespoň Lidové noviny na základě slov premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO).

Memorandum k lithiu je neplatné, trvá na svém Babiš. Ministr Hüner to má s Australany zařídit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman přijal demisi vlády premiéra Andreje Babiše. Zároveň ho pověřil dalším vyjednáváním o sestavení vlády nové

Před ministrem průmyslu a obchodu v demisi Tomášem Hünerem nyní stojí v souvislosti s memorandem o lithiu nelehký úkol - musí projednat právní nezávaznost celého dokumentu. Zrušení memoranda, jež podepsal jeho předchůdce Jiří Havlíček (ČSSD), odsouhlasila loni před volbami tehdejší sněmovna. Hüner má zároveň také zaúkolovat státní podnik Diamo, aby provedl průzkum ložiska. 

Hüner přitom ještě minulý týden tvrdil, že chce s australskou firmou uzavřít dodatek k memorandu. Premiér však tento krok zkritizoval a řekl, že je memorandum neplatné. „Jednoznačně platí to, k čemu nás zavázala sněmovna. Ta jasně řekla, že to memorandum je nulitní a že nás žádá, aby průzkum prováděl státní podnik a aby zisk z případné těžby zůstal v českých rukou,“ uvedl Babiš s tím, že arbitráže se kvůli tomu neobává. 

Memorandum se týká společného postupu českého státu a australské společnosti EMH při plánované těžbě lithia pod Krušnými horami. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…