Menší tresty pro verbální zločiny na úkor přísnějších trestů za sexuální delikty, navrhují Svobodní

03.11.2023 11:10 | Monitoring

V tuto chvíli nepravomocný rozsudek soudu, který uznal bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho vinným z trestního činu znásilnění, vyvolal nejednu reakci také na české politické scéně. Například podle Svobodných také tento příklad dokazuje, že Česká republika nepotřebuje žádnou Istanbulskou úmluvu, ale naopak by mělo dojít k revizi trestního práva s tím, aby trestání zločinů bez obětí i verbálních zločinů bylo zmírněno na úkor trestání sexuálních deliktů.

Menší tresty pro verbální zločiny na úkor přísnějších trestů za sexuální delikty, navrhují Svobodní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

„Dlouhodobě upozorňujeme na to, že žádná Istanbulská úmluva není potřeba. Zákonodárce by měl naopak řešit přísnější tresty pro sexuální zločiny, neboť v porovnání s mnoha "zločiny bez obětí" nebo "verbálními zločiny" působí trestní sazby za znásilnění často jako výsměch vůči oběti. Zároveň ale varujeme před tím, abychom přistoupili na hon na čarodějnice, který známe z ciziny. Kdy stačí pouze obvinění nějaké veřejné osobnosti, aby následoval minimálně mediální lynč,“ reagoval na verdikt soudu Libor Vondráček, předseda Svobodných s tím, že v trestním právu musíme za všech okolností dodržovat zásadu, že v případě pochybností by se mělo rozhodovat ve prospěch obviněného.

„Je proto velmi potřeba vytvořit prostředí, aby se oběti sexuálního násilí ozvali včas. S odstupem času od údajného spáchání strašlivého skutku je totiž těžké unést důkazní břemeno a je tedy i těžké vyvarovat se pochybnostem, zda nejde o zpolitizovaný proces,“ dodal Vondráček s tím, že tím nechce jakkoliv komentovat konkrétní kauzu Dominika Feriho. „Otázky však vyvolává, proč pachatelé sexuálních zločinů obvykle dostávají daleko mírnější tresty. Ať už je tedy pravda v této kauze jakákoliv, měla by pro nás být tento případ impulsem, abychom řešili nedostatky našeho trestního práva. Svobodní proto navrhují, aby trestání zločinů bez obětí i verbálních zločinů by mělo být zmírněno na úkor trestání sexuálních deliktů,“ dodal Vondráček. 
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…