Merkel v Kyjevě: Německý komentátor objevil v jejích slovech pádný vzkaz

24.08.2014 10:27

Sobotní rychlou návštěvu kancléřky Angely Merkel v Kyjevě komentuje web německého konzervativního deníku Süddeutsche Zeitung jako „Pokyny pro těžké časy“. Její návštěva podle provládního deníku obsahovala tři základní poselství - slib finanční pomoci, nabídku zprostředkování, ale také poměrně pádný vzkaz, že je třeba začít pracovat na mírovém uspořádání země.

Merkel v Kyjevě: Německý komentátor objevil v jejích slovech pádný vzkaz
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman se během návštěvy Německa setkal s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Základní vzkaz měl být dle německého deníku jasný: Německo pomáhá Ukrajině, kde se dá, ale dosažení míru nebude snadné a stabilní budoucnost zajistí jen spolupráce všech obyvatel, včetně těch na východě a na jihu.

Podtext slov kancléřky Merkel podle komentátora odpovídal dojmu, jaký má Berlín z ukrajinské krize v posledních dnech: Tuto válku ani jedna ze stran nemůže vyhrát. Sice prezidentu Porošenkovi slibovala všemožnou pomoc v řádech desítek milionů euro, ale také na tiskové konferenci jasně řekla, že hlavním cílem Německa je „územní celistvost a blaho celé Ukrajiny“.

Celý komentář v němčině ZDE.

A aby bylo úplně jasno, zdůraznila, že na Ukrajině jsou regiony s velmi specifickými potřebami a je velmi důležité, aby vláda akceptovala všechny tyto potřeby. Tento vzkaz, zabalený do diplomatické formulace, měl být podle komentátora jasným vzkazem těm členům ukrajinské vlády, kteří by se nejraději s východními regiony vypořádali mnohem rázněji. Mezi řádky lze prý číst výzvu k nezbytné decentralizaci země a vzájemným ohledům.

Kancléřka také horlivě ujišťovala, že plánované dohody Ukrajiny s EU nemají v žádném případě ohrozit vztahy s Ruskem. Podle komentátora je zjevné, že se snaží co nejvíce žehlit situaci před očekávaným prvním setkáním prezidentů Porošenka a Putina v Minsku. Podle komentátora skutečně lze slova kancléřky i pozitivní reakci prezidenta považovat za optimistický signál, že se střety na východě Ukrajiny chýlí ke konci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…