Merkelová a Hollande budou v Paříži jednat o míru pro Ukrajinu

20.02.2015 6:57

V Elysejském paláci v Paříži se bude dnes jednat o osudu mírových dohod z Minsku. Ty měly zajistit urovnání konfliktu mezi proruskými separatisty na východě Ukrajiny a kyjevskou vládou. Ve francouzské metropoli se k jednání sejde francouzský prezident François Hollande s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Merkelová a Hollande budou v Paříži  jednat o míru pro Ukrajinu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Moderní pařížské předměstí La Défense

Právě za zprostředkování obou západních státníků se minulý týden v Minsku ukrajinský prezident Petro Porošenko dohodl s ruským vůdcem Vladimirem Putinem na vyhlášení nového příměří a na sérii kroků, které mají vést k urovnání konfliktu.

Navzdory příměří ale proruští separatisté tento týden dobyli důležitý dopravní uzel Debalceve. Na tuto porážku zareagoval Porošenko návrhem pozvat na východ Ukrajiny mezinárodní mírové síly OSN, nejlépe v podobě policejní mise Evropské unie, a to bez účasti Ruska coby "agresora". Tento nápad vzápětí odmítlo Rusko, které v Radě bezpečnosti OSN má právo veta.

O snaze prosadit mírové dohody se už mluvilo po telefonu

Hollande, Merkelová, Putin a Porošenko se nicméně ve čtvrtečním telefonickém rozhovoru shodli, že snaha prosadit mírové dohody by měla pokračovat. Ukrajinský prezident se domáhal "jasných záruk", že se porušení příměří nebude jinde opakovat, avšak ani Merkelová ani Hollande se o osudu Debalceve nezmínili.

Incidenty se přestěhovaly do blízkosti Mariupolu, strategického města dosud drženého vládními silami

Vzápětí po dobytí města, které představovalo výběžek ve frontové linii zasahující do povstaleckého území, separatisté ohlásili, že v souladu s dohodami začínají stahovat těžké zbraně od linie dotyku s ukrajinskými vládními silami.

Přestřelky a potyčky mezi separatisty a ukrajinskou armádou propukají u důležitého azovského přístavu Mariupol, který dosud drží vládní oddíly. Pád tohoto půlmilionového města do rukou povstalců by znamenal další krok k zajištění pozemního spojení Ruska s poloostrovem Krym, který Moskva anektovala loni v březnu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…