Merkelová a Lavrov zkritizovali Trumpa. Vzkaz do Washingtonu poslal i Luboš Palata

12.08.2017 11:08

Napětí mezi komunistickou Severní Koreou a Spojenými státy dál roste. Pod kotel přikládají jak americký prezident Donald Trump, tak komunistický totalitní vládce Kim Čong-un. Svět se bojí, aby se válka slov nezvrhla ve válku jadernou. Možná i proto Donalda Trumpa kritizují jak německá kancléřka Angela Merkelová, tak ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. V sobotní MF Dnes o tom čtenáře informoval Luboš Palata.

Merkelová a Lavrov zkritizovali Trumpa. Vzkaz do Washingtonu poslal i Luboš Palata
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Mezi Spojenými státy a komunistickou KLDR létají v posledních dnech hromy a blesky. Slovní bouřka je navíc stále intenzivnější. Kim Čong-un tvrdí, že je připraven Američanům udělit tvrdou lekci, pokud na Severní Koreu zaútočí. Americký prezident Donald Trump nezůstal pozadu, pohrozil KLDR rozpoutáním ohnivé bouře nad poloostrovem. Spojené státy prý mají prst na spoušti a jsou připraveny sáhnout i k vojenskému řešení, pokud KLDR nepřijde k rozumu a bude dál testovat balistické rakety, které mohou teoreticky ohrozit i americké území.

Německá kancléřka Angela Merkelová má však za to, ž toto slovní stupňování napětí světu nepomáhá. „Nevidím žádné vojenské řešení tohoto sporu,“ prohlásila v Berlíně Merkelová. „Eskalaci ve vyjadřování považuji za špatnou odpověď,“ dodala kancléřka. V podobném duchu se vyjadřuje i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. I on kritizuje obě strany sporu za slovní eskalaci napětí.

Luboš Palata připomíná slova vojenských expertů, kteří mají za to, že Spojené státy sice disponují moderními protiraketovými systémy THAAD, ale tyto systémy nejsou právě nejspolehlivější. Informoval o tom např. britský deník The Guardian. Palata se obává, že jaderný útok na Spojené státy by sice nezničil celou zemi a Trump by se mohl nakonec prohlásit za vítěze, jenže i jediný jaderný úder KLDR vůči Spojeným státům by znamenal obrovské množství obětí, kdyby protiraketové systémy tuto jedinou raketu nedokázaly zničit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…