Merkelová jede do Prahy, sejde se i se Zemanem

11.08.2016 15:35

Německá kancléřka Angela Merkelová by měla přijet do Česka 25. srpna. ČTK to dnes potvrdily dva diplomatické zdroje. Merkelová má v programu i setkání s českým prezidentem Milošem Zemanem. Rozdílné postoje Zemana a Merkelové k migrační krizi přitom podle některých informací mohly být příčinou, proč Merkelová nedorazila do Prahy již dříve, například v době českého předsednictví visegrádské skupině.

Merkelová jede do Prahy, sejde se i se Zemanem
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

"Termín návštěvy je 25. srpna. Schůzka s prezidentem je v programu a měla by trvat přibližně hodinu," sdělil na dotaz ČTK důvěryhodný zdroj.

O tom, že kancléřka přijede do Prahy v srpnu, informoval v polovině července mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Uvedl tehdy, že Zeman se těší na jednání s Merkelovou na konci léta. Dnes Ovčáček na dotaz ČTK zopakoval, že Zeman s Merkelovou o plánované návštěvě a setkání hovořil na summitu evropských a asijských zemí (ASEM) v Mongolsku. Termín ale nesdělil.

Návštěva kancléřky v Česku se plánovala již delší dobu. Česká diplomacie o ni usilovala v době půlročního českého předsednictví visegrádské skupině, které skončilo letos v červnu. Merkelová ale do Prahy nepřijela, podle některých zdrojů také kvůli tomu, že země Visegrádu (Polsko, Maďarsko, Česko a Slovensko) neprojevily dostatečnou solidaritu s uprchlíky a odmítaly jejich rozdělení do zemí EU podle kvót.

Český prezident opakovaně prohlašuje, že přijímání muslimských uprchlíků zvyšuje hrozbu terorismu, a vyzývá českou vládu, aby žádné migranty na své území nepouštěla. Merkelová naopak vedla Německo k vstřícnosti vůči vlně běženců a požadovala totéž od dalších členských států EU. V diplomatických kuloárech se mluvilo o tom, že kvůli tomuto názorovému střetu se Merkelová se Zemanem nesejde, pokud do Prahy přijede na bilaterální jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…