Merkelová má zase těžkou hlavu. Kvůli kriminalitě uprchlíků prý může ostrouhat

08.12.2016 12:44

Angela Merkelová před pár dny bez problému obhájila svoji pozici v čele CDU, ale jak konstatuje americký deník Los Angeles Times, kriminalita páchaná uprchlíky ohrožuje její přistěhovaleckou politiku otevřených dveří i šanci na opětovné zvolení kancléřkou.

Merkelová má zase těžkou hlavu. Kvůli kriminalitě uprchlíků prý může ostrouhat
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Americký deník se konkrétně zabývá tragickou kauzou znásilněné a zavražděné studentky z Freiburgu, ze které je obviněn afghánský uprchlík. „Vicekancléř Sigmar Gabriel tvrdí, že není fér obviňovat nyní všechny uprchlíky z Afghánistánu, Sýrie nebo Iráku. Nicméně vláda se po zveřejnění všech podrobnosti o vraždě dostává do defenzivy,“ konstatují Los Angeles Times s tím, že vysoký představitel Jörg Meuthen z Alternativy pro Německo (AfD) obviňuje Merkelovou i Gabriela z toho, že nesou za vraždu mladé studentky hlavní díl zodpovědnosti.

„Odpůrci Merkelové a její přistěhovalecké politiky také kritizovali veřejnoprávní televizi ARD za to, že zpočátku neinformovala o všech okolnostech vraždy ve Freiburgu. Vedení televize přitom argumentovalo, že se události nevěnovala hlavně proto, že šlo o záležitost regionálního a nikoli celonárodního dosahu,“ píší Los Angeles Times a dodávají, že nyní se v diskusích objevuje až čtyřikrát více nepublikovatelných komentářů o uprchlících.

Americký deník dále zmiňuje, že v posledním roce zaznamenala popularita kancléřky značný pokles, a to především kvůli její nechutí zavést horní strop pro přijímání uprchlíků za rok. „I přesto si trvá Merkelová na tom, že by Německo mělo zůstat uprchlíkům otevřené. Její mluvčí i spojenci v CDU i SPD nyní ve shodě opakují, že není možné z jedné vraždy obviňovat plošně všechny afghánské uprchlíky,“ konstatují Los Angeles Times.

Německo v létě zasáhla série teroristických útoků, ale obavy ve společnosti přetrvávají v souvislosti s hromadným sexuálním obtěžováním v průběhu loňských silvestrovských oslav v Kolíně nad Rýnem a v dalších městech. „Tato událost jen potvrzuje obavy mnoha lidí v Německu, že už ve své vlastní zemi nejsou v bezpečí. Lidé jsou navíc rozčílení z toho, že média nechtějí zveřejňovat případy trestné činnosti páchané uprchlíky,“ říká politolog z kolínské univerzity Thomas Jäger.

„Zahraniční diplomaté, domácí politici i nezávislí politologové navíc varují, že pokud bude stoupat počet případů trestné činnosti páchané uprchlíky, tak šance na opětovné zvolení Merkelové do čela vlády se sníží na minimum,“ konstatuje americký deník.

Britský deník The Telegraph si všímá další záležitosti, která může zkomplikovat politickou budoucnost Merkelové. Tentokrát přichází hrozba ze strany jejích kolegů z CDU. V CDU se nyní podle zjištění britského deníku vede spor o dvojí občanství dětí přistěhovalců, které je možné v Německu získat od roku 2014. Konzervativnější část strany by si přála jej zrušit, ale kancléřka o něčem takovém odmítá diskutovat.

Naopak SPD coby partner CDU ve vládní koalici si přeje, aby mohly děti přistěhovalců získávat dvojí občanství i nadále. „Kancléřka tak musí balancovat mezi požadavky svých stranických kolegů a koaličního partnera SPD. O spolupráci s vládními socialisty navíc usilují i Zelení a Die Linke,“ píše britský deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…