Merkelová přednášela Trumpovi o svobodě

11.07.2018 14:45

Hned první den summitu NATO dostala kancléřka Angela Merkelová „sodu“ od Donalda Trumpa. Ten o Německu prohlásil, že je „naprosto kontrolováno Ruskem“. Jde prý o energetickou závislost na Rusku. Merkelová si to ale nenechala líbit a úder vrátila. O celé rozepři informoval britský deník The Guardian.

Merkelová přednášela Trumpovi o svobodě
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

Donald Trump na summitu řekl: „Myslím si, že je velmi smutné, když Německo uskutečňuje masivní ropné a plynové obchody s Ruskem a mezitím se od nás předpokládá, že je máme před Ruskem chránit. Slova padla na ranním setkání Donalda Trumpa s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. „Němci platí Rusům miliardy dolarů. Myslím, že je to nepatřičné,“ dodal Trump.

Anketa

Máme lepšího prezidenta my, nebo Slováci?

94%
hlasovalo: 8905 lidí

Německá kancléřka Angela Merkelová na tato slova později reagovala, když vzpomněla své dětství v Sověty ovládaném Východním Německu. Merkelová zdůraznila, že Německo je ve svém rozhodovacím procesu zcela nezávislé. „Sama jsem zakusila, jak byla část Německa kontrolována Sovětským svazem. Jsem velmi šťastná, že jsme dnes sjednoceni ve svobodě, ve Spolkové republice Německo. Protože díky tomu můžeme říci, že můžeme činit vlastní, nezávislá rozhodnutí. To je velmi dobré, především pro obyvatele Východního Německa,“ řekla kancléřka.

Vrátila Trumpovi také jeho výrok o tom, že Německo nepřispívá dostatečně na společnou alianční obranu. Kancléřka opáčila, že Německo toho dělá pro NATO hodně. „Německo je druhým největším poskytovatelem jednotek, největší část naší vojenské kapacity je věnována NATO a dodnes máme silnou přítomnost v Afghánistánu. Tam také bráníme zájmy Spojených států,“ dodala Merkelová.

Její slova se ale neshodují s fakty. Na to ve svém projevu poukázal i Donald Trump. „Navíc Německo platí na společnou obranu jen něco přes 1 procento HDP, zatímco Spojené státy platí 4,2 procenta mnohem většího HDP,“ řekl Trump. Podle něj je to nefér a členské státy by měly dodržovat hranici 2 procent HDP, ke které se zavázaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…