Merkelová přijala odpovědnost za volební propad. A k uprchlíkům následně řekla...

05.09.2016 18:20

V Číně skončil summit zemí G20, před jehož konáním apeloval čínský prezident na světové lídry, aby se vyhnuli prázdnému tlachání. A tudíž se politici rozhodli podpořit růst globální ekonomiky a bojovat proti protekcionismu. Německá kancléřka Merkelová v mezičase stihla okomentovat výsledky voleb.

Merkelová přijala odpovědnost za volební propad. A k uprchlíkům následně řekla...
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Lídři nejvyspělejších zemí světa se sjeli do Číny na summit G20, kde o víkendu podepsali společné prohlášení. Chtějí bojovat s obchodním protekcionismem a podpořit globální růst, zároveň však chtějí také dosáhnout toho, aby Čína nepřeplňovala trh levnou ocelí.

„Musíme udělat víc pro uvolnění potenciálu dlouhodobého růstu,“ řekl čínský prezident Si Ťin-pching s tím, že je třeba vystříhat se krátkodobých opatření a myslet na budoucnost.

Christine Lagardeová, která v současnosti vede Mezinárodní měnový fond, poznamenala, že se G20 shoduje ve snaze posílit globální růst, který byl z jejího pohledu v posledních několika dekádách příliš slabý. Také zdůraznila nutnost zavádění strukturálních reforem.

Lídři G20 dále uvedli, že odsuzují „protekcionismus v obchodě a investicích ve všech jeho formách“, a zařekli se, že nebudou hýbat svými měnami ve snaze posílit vývoz. Mimo jiné i trvali na zvýšení pomoci pro migranty a ty země, které je přijímají.

K tomu se během summitu vyjádřila i Merkelová, která nejprve s politováním přijala odpovědnost za porážku CDU v boji s AfD o druhé místo v německých zemských volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku, dále však dodala, že věří, že doposud činila správná rozhodnutí.

Uvedla také, že ji výsledky voleb neuspokojují, přesto však trvala na vstřícnosti vůči uprchlíkům a zrychlení deportací neúspěšných žadatelů o azyl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…