Merkelová se v Praze dočkala veřejného výprasku: Nás Němců se nikdo neptal, jestli chceme být jiným národem. Totalitní režim

28.10.2015 19:40

REPORTÁŽ „Pegida, Pegida,“ znělo na demonstraci Ne islámské imigraci v Praze. Hosty totiž byli také lídři německého hnutí. „Máme nyní v Německu opět co do činění s totalitním režimem? My, kteří se stavíme na odpor, vlastenci, a když to půjde takto dál, disidenti, potřebujeme podporu,“ uvedla Tatjana Festerlinová, zástupkyně Pegidy, která velmi ostře kritizovala kancléřku Merkelovou.

Merkelová se v Praze dočkala veřejného výprasku: Nás Němců se nikdo neptal, jestli chceme být jiným národem. Totalitní režim
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Marek Černoch (Úsvit) při proslovu na demonstraci hnutí Pegida

Účastníci demonstrace Ne islámské imigraci v Praze na náměstí Míru měli také spojení s ostatními městy, kde probíhaly stejné akce. Lidé mohli v průběhu demonstrace sledovat formou videokonference vstupy řečníků z Ústí nad Labem nebo Ostravy. S Brnem se spojit nepodařilo. Nejdřív tak pozdravil Prahu předseda Bloku proti islámu docent Konvička, který se přihlásil z Ostravy. „Je to hnusná ideologie. Náboženství, které učí nadřazenost věřících nad nevěřícími. Takové náboženství tady nechceme,“ uvedl Konvička, pak kritizoval evropské elity, ale pochválil českého prezidenta: „Máme prezidenta, který si uvědomuje, oč jde, sláva jemu,“ provolával Konvička.

Zástupci Pegidy přijeli na pražskou demonstraci proti islámské imigraci

Ze zahraničních hostů přijeli demostranty podpořit zástupci PEGIDY Lutz Bachmann, a Tatjana Festerlinová a také předseda národního hnutí Ruch narodowy Jerzy Kenig z Polska.

Demonstraci doprovázel bouřlivý potlesk, provolávání hesel a také skandování: „Pegida, Pegida.“ Lutz Bachmann vyzýval ke společnému postupu: „Společně jsme určitě velmi silní a dokážeme to.“ „Vy všichni odvážní, čestní lidé na Slovensku, Polsku, Německu. Všichni Evropané bychom měli říci, co je teď v Evropě důležité a to je přátelství, spolupráce,“ uvedla Tatjana Festerlinová.

Festerlin: Merkelová ohrožuje budoucnost celé evropské kultury

Když Festerlinová zmiňovala kancléřku Angelu Merkelovou, lidé hřímali: „Fůj.“ „Německá vláda pod řízením Angely Merkelové nás vede k ohrožení budoucnosti celé evropské kultury,“ uvedla další zástupkyně Pegidy. „Jednotlivé státy se ohraničují svými hranicemi. Paní Merkelová se nesnaží tyto hranice chránit,“ dodala také Festerlinová s tím, že kancléřka ohrožuje i německou suverenitu. „Požadavky Merkelové v oblasti kvót nejsou potřebné a odpovídající a jsou nedovoleným zásahem vůči členským státům. Nekontrolovaná a neregulovatelná masová migrace musí lidi v EU změnit. To znamená, že se změní tvář EU. Nás Němců se nikdy nikdo neptal, jestli chceme být jiným národem,“ doplnila s tím, že o těchto věcech nemohou v Německu diskutovat. „Máme nyní v Německu opět co do činění s totalitním režimem? My, kteří se stavíme na odpor, vlastenci, a když to půjde takto dál, disidenti, potřebujeme podporu,“ upozornila a vyzvala k vytvoření nové Evropy, která si získá respekt.

Černoch: To není xenofobie a rasismus. Nechceme dopustit zničení Evropy

Na demonstraci vystoupil poslanec Marek Černoch: „Jsem velmi rád, že tady vidím rodiny s dětmi, motorkáře, mezi kterými mám spoustu kamarádů. Vidím lidi, kteří chtějí, aby byly zachovány naše tradice. Jak už bylo řečeno, Úsvit – Národní koalice předložil novelu o církvích, zákon, který měl do budoucna zamezit šíření jakýchkoli náboženství, které by mohly republiku ohrožovat,“ „Nejsou to žádné rasistické, xenofobní názory. Každý politik by měl přemýšlet na desítky let dopředu, abychom tady neměli sociální nepokoje, nechceme situaci, která je například na hranicích Maďarska. Politici jako je prezident Miloš Zeman bojují proti tomu, aby tato krize zničila Evropu,“ dodal. Vystoupil také předseda Miroslav Lidinský

Potyčkám zamezila policie. K zásadním střetům nedošlo

Proti názorům odpůrců islámu vystoupily desítky lidí, kteří přišli s hesly, které vyjadřovaly zcela opačné postoje. Potyčkám zamezila policie, která oddělila skupinu kolem Martina C. Putny od demonstrace proti islámu. Obě skupiny se častovaly ostrými výrazy „Vy feťáci!“ a zaznívalo i „Fašismus“. K zásadním střetům ale nedošlo. Předseda poslaneckého klubu Marek Černoch na závěr zazpíval českou státní hymnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …