Mešity jsou stejné jako kostely. Německý kardinál se postavil na stranu muslimů

28.04.2016 10:32

Kolínský kardinál Rainer Maria Woelki veřejně kritizoval politickou stranu Alternative für Deutschland (AfD), která se staví proti migrační politice kancléřky Angely Merkelové. Woelki mimo jiné postavil mešity na roveň kostelům.

Mešity jsou stejné jako kostely. Německý kardinál se postavil na stranu muslimů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální mešita v Kolíně nad Rýnem v turečtině zvaná Merkez-Camii je před dokončením. Svatostánek se dvěma minarety pojme až 1300 věřících

Kardinál z Kolína nad Rýnem reagoval na slova europoslankyně a místopředsedkyně AfD Beatrix von Storch, která označila islám za politickou ideologii, jež není kompatibilní s německou ústavou. „Jsme pro zákaz výstavby minaretů, nošení burek a působení muezzinů,“ prohlásila von Storch. Kardinál její výroky rezolutně odmítl, když prohlásil, že islám je s německou ústavou kompatibilní stejně jako judaismus nebo křesťanské náboženství.

„Každý, kdo se snaží, jako představitelé AfD, démonizovat muslimy, by si měl uvědomit, že muslimské modlitebny a mešity jsou si s našimi kostely a kaplemi naprosto rovny. Myslím ale, že výroky politiků hájících barvy Alternative für Deutschland není třeba brát vážně. My nepotřebujeme pro naši zemi žádnou alternativu. Svoboda náboženského vyznání v naší zemi funguje bez jakýchkoli alternativ.“

Celý text v angličtině najdete ZDE

Internetový server Breitbart v této souvislosti poukazuje na výroky tehdejšího papeže Benedikta XVI. z roku 2006, ve kterých se na rozdíl od kolínského kardinála o islámu vyjadřoval velmi kriticky. „Islám není náboženstvím míru, za který ho někteří pokládají,“ prohlásil papež Benedikt, který o tři roky později poukazoval na to, že všechna náboženství nejsou stejná a nelze je všechny úspěšně integrovat do západního způsobu života.

V pozici papeže se Joseph Ratzinger jinak k islámu běžně takto otevřeně nevyjadřoval, ale v letech předcházejících jeho „kariérnímu vrcholu“ popisoval rozdíly mezi náboženstvími. „Každý, kdo vidí v náboženstvích jen škodlivé pověry, se mýlí. Zrovna tak se ovšem mýlí ten, kdo považuje všechna náboženství za stejně pozitivní,“ napsal mimo jiné. Rodák z bavorského městečka Marktl am Inn otevřeně hovořil o tom, že v některých náboženstvích jsou zakořeněné „deviantní a patologické“ prvky.

V rámci svých kritických poznámek k islámu Ratzinger poukazoval na to, že postavení člověka ve společnosti a odluka církve od státu, jak ji vnímá židovsko-křesťanské náboženství, jsou pro muslimy nepochopitelné a neakceptovatelné. „Vztahy mezi společností, politikou a náboženstvím z našeho pohledu jsou zcela odlišné od toho, jak to vnímají muslimové. A to platí i pro jejich způsob života a vše, co s ním souvisí,“ napsal podle serveru Breitbart Ratzinger.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…