Městečko z jižního Plzeňska přispěje slovinské Brežici např. na úklid po běžencích

29.10.2015 10:57

Šestitisícové Dobřany na jižním Plzeňsku přispějí svému dlouholetému partnerskému městu Brežice ve Slovinsku na zvládání uprchlické krize. Mimořádné jednání dobřanských zastupitelů schválilo, aby do Brežice odešlo 5000 eur (kolem 135.000 korun). Peníze nebudou nijak účelově vázané, slovinské městečko by je ale mohlo použít například na odvoz tun odpadků, které po uprchlících zůstávají, řekl dnes ČTK starosta Martin Sobotka.

Městečko z jižního Plzeňska přispěje slovinské Brežici např. na úklid po běžencích
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

"V Brežicích se nalézá jediný záchytný tábor pro běžence v celém Slovinsku a situace je pro město jen velmi obtížně zvladatelná. Proto jsme se rozhodli jim finančně pomoci. Od toho jsou přeci v životě přátelé," poznamenal Sobotka. Město se podle něj radilo s brežickou tajemnicí, jakou pomoc by nejvíce uvítali. "Dobrovolníků prý mají dost, možná by potřebovali nějaké potraviny, ale nakonec jsme se rozhodli pro finanční pomoc. Problém s odpady vyplynul z naší vzájemné korespondence jako poměrně výrazný," řekl Sobotka.

"Všude jsou davy lidí, policie, armáda, sanitky jezdí ve dne v noci, dobrovolníci z různých zemí... A všude odpadky. Například naše firma Komunala sesbírala za jediný týden po migrantech sto tun odpadu," tlumočil dobřanský starosta slova brežické tajemnice Ireny Rudmanové.

Přes Slovinsko a Rakousko nyní směřuje hlavní proud uprchlíků z válkou postižených a chudých zemí na Blízkém východě a v Asii, kteří směřují převážně do Německa. Od 16. října, kdy Maďarsko uzavřelo svou hranici s Chorvatskem, přešlo přes dvoumilionové Slovinsko již více než 86.000 lidí. Slovinsko kritizuje Chorvatsko, že posílá k jeho hranicím více migrantů, než dokáže zvládat.

Brežici, která je podobně velká jako Dobřany, váže s městem na Plzeňsku třináctileté partnerství. Pravidelné kontakty udržují nejen vedení obou měst, ale i zdejší základní či hudební školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…