Městy procházely protesty proti Benešové. Pirát Pikal vyrazil do Olomouce vykládat, že není odbornice

29.04.2019 20:43

Na mnoha místech České republiky se dnes konají demonstrace proti ovládnutí justice jmenováním Marie Benešové do funkce ministryně spravedlnosti a též proti osobě premiéra Andreje Babiše. Demonstrace naplánovala iniciativa Milion chvilek pro demokracii, jejíž protestní shromáždění právě vrcholí na Staroměstském náměstí v Praze, kde jakožto i v dalších městech protestují tisíce lidí. Účastníci akcí jsou vybaveni transparenty namířenými proti premiérovi a prezidentovi a během shromáždění dochází i ke zvonění klíči a v Brně si demonstranti kromě vlajek vzali i červené trenýrky.

Městy procházely protesty proti Benešové. Pirát Pikal vyrazil do Olomouce vykládat, že není odbornice
Foto: Vít Hassan
Popisek: „Pochod Za slušné Česko“ z Hradčanského náměstí přes Národní třídu na Staroměstské náměstí

Anketa

Radní ČRo Vítězslav Jandák řekl, že Jiřímu Černému jednu ,,flákne", až ho potká. Vadí vám to?

7%
93%
hlasovalo: 11161 lidí
Na pražském Hradčanském náměstí se v pondělí shromáždily stovky lidí, kteří před 18. hodinou za hlasitého pískotu a skandování hesel jako „Nezávislost justice“, „Bureše do koše“ či „Nejsme slepí“ vyrazili směrem ke Staroměstskému náměstí. Podle organizátorů se protestního pochodu zúčastnily čtyři tisíce lidí a na Staroměstském náměstí čekalo dalších deset tisíc demonstrantů.

Organizátoři protestní akce na svém facebookovém profilu Milion chvilek pro demokracii uveřejnili příspěvek: „Nejsme slepí.“ „Policie navrhla obžalovat premiéra. Ten prohlásil, že je to účelový komplot, a nechal vyměnit ministra spravedlnosti, pod nějž spadají státní zástupci a soudci, kteří rozhodnou o premiérově vině, či nevině.“ A dodávají: „Tohle smrdí největším zásahem do justiční moci od listopadu 1989. Tady už nejde jen o Čapí hnízdo. Tady jde o přežití právního státu.“

Na záznam přímého přenosu z akce na Staroměstském náměstí v Praze, kde se očekává až 10 000 demonstrantů, se můžete podívat zde:

Organizátoři na Facebooku taktéž sdíleli mapu všech měst, ve kterých se protestuje, a uvedli, že protesty byly naplánované ve 105 obcích v republice.

Protestovalo se například i v Olomouci, kde vyrazilo na 200 lidí s transparenty městem ze Žižkova náměstí. U budovy olomouckého okresního soudu demonstranti nasadili papírovou korunu na hlavu jedné ze dvou soch lvů. U druhé jim to již zakázala policie z rozhodnutí správce objektu. Účastníci si tím připomněli studentskou akci z konce roku 1989, jejíž součástí byla podobná korunovace soch lvů u vchodu do soudní budovy.

„Rozhodnutí okresního soudu jsme museli respektovat. Ale nevadí. Je v tom určitá symbolika. Jeden lev má hrdě hlavu nahoře a na ní korunu, druhý ji má dole u nohou. Je to jako ta naše justice. Jako by byla na vážkách. Stojí před rozhodnutím a neví, co má udělat,“ řekl k tomu organizátor olomoucké akce Vladislav Raclavský.

Mezi lidmi byl v Olomouci i místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda Pirátů Vojtěch Pikal. „Je super, že přišlo tolik lidí, a já jim za to děkuji. Vážím si toho, že jim není jedno, co se děje. To, že ministr, který nemá žádný problém, žádný škraloup, žádný důvod být odejit, najednou rezignuje, je nepochopitelné a nedá se to ničím odůvodnit, ospravedlnit. A ještě horší je, že ho má nahradit osoba, kterou lze jen stěží považovat za odborníka a která ani není nominantem ANO, ale Hradu,“ řekl Pikal pro Právo.

V Ostravě se sešel průvod zhruba 500 lidí, kteří od budovy krajského úřadu zamířili k obchodnímu centru Forum Nová Karolína, a v Brně tato akce čítala nejméně 3 500 účastníků. Ti ze Zelného trhu vyšli na pochod městem na Moravské náměstí, kde následují projevy.

V davu jsou vidět transparenty namířené proti premiérovi i prezidentovi. „Zeman je žába na prameni,“ stojí na jednom z transparentů, „Nechcu žít v absurdistánu,“ říká další. Nejvíce lidí drží papíry s nápisem „Justice“ rozděleným po slabikách do tří řádků. V davu vlají české a moravské vlajky, a dokonce i červené trenýrky, demonstrující zvoní klíči. „Už toho bylo dost,“ skandovali účastníci protestu.

Pochyby o výměně Jana Kněžínka (ANO) za Benešovou vyjádřily Soudcovská unie i opozice. Ta pokládá odchod Kněžínka za vynucený a výměnu dává do souvislosti s kauzou Čapího hnízda, v níž předseda vlády čerstvě čelí návrhu na podání obžaloby.

Prezident Miloš Zeman má Benešovou spolu s dalšími dvěma ministry pověřit řízením resortu v úterý. Benešová vystřídá Jana Kněžínka, jehož působení na ministerstvu bylo podle Babiše od počátku plánováno jako dočasné.

reklama

autor: rak

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…