Metnar chce originálně řešit klientelismus: Zakáže úředníkům styk se zbrojaři

04.08.2018 22:14

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) prozradil, jak plánuje vyřešit problém klientelismu a podezření z lobbismu na ministerstvu. Zakáže prý styk se zbrojaři úředníkům, kteří mají na starosti zpracování a výběr zakázek. „Ti, kteří zakázky zpracovávají, nemohou dělat obchodní činnost, to musí dělat jiní lidé,“ uvedl v rozhovoru pro server Novinky.cz.

Metnar chce originálně řešit klientelismus: Zakáže úředníkům styk se zbrojaři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Lubomír Metnar

Jako ministr vnitra Metnar nechal prošetřit hospodaření rozvědky ÚZSI. Co se týká prověřování hospodaření Vojenského zpravodajství, to zatím v plánu nemá. „Nemám žádnou informaci nebo indicii, že by se chovali nehospodárně, jako jsem měl na vnitru, abych Vojenské zpravodajství nechal víc prověřit,“ řekl s tím, že jinak se samozřejmě zajímá o všechny součásti Ministerstva obrany a chce vědět, jak fungují a jak hospodaří.

Prozradil také, kdy odstartují velké zakázky na 210 nových bojových vozidel pěchoty (BVP) za 53 miliard a vrtulníky za až 12 miliard. Zakázka na víceúčelové vrtulníky je podle Metnarových slov před odsouhlasením a počítá, že by vyhlášení výběrového řízení mohlo přijít mezi zářím a říjnem. Co se týče nových BVP, půjde prý o největší zakázku co do počtu techniky i do finančního objemu. „Přípravy natolik pokročily, že očekávám, že výběrové řízení zahájíme okolo září,“ upřesnil.

Právě na tuto zakázku byl podle Metnara velký tlak, a proto je pod velkým dozorem. „Bude to jedna z nejlépe připravených zakázek z pohledu transparentnosti,“ uvedl s tím, že očekává, že mohou nastat lobbistické tlaky, ale jeho nechávají absolutně klidným. „Žádné tlaky nechci připustit a nejsem ochoten v tomto směru nic tolerovat,“ řekl rozhodně.

Metnar má dokonce i plán, jak něco takového chce u svých podřízených náměstků a dalších úředníků zařídit. Klíč tkví v tom, že proces akvizice lze podle něj prý rozdělit na několik segmentů. Začíná to marketingovým průzkumem, poté tu je tvorba specifikací a zadávacích podmínek, další segment je samotné zpracování nabídek, dále financování a kontrola jakosti. „Chci, aby lidé, kteří zpracovávají zakázky, nebyli ve styku s obchodníky. Tady v tom musí dojít ke změně,“ je přesvědčen ministr obrany.

Celý rozhovor ZDE

Pokud by se tak nestalo, jen těžko se podle jeho názoru lidé vymaňují z kritiky, že se na veletrzích a různých akcích potkávají s potenciálními dodavateli a obchodníky a poté zakázku zpracovávají a jsou u výběru. „To chci odstranit. Ti, kteří zakázky zpracovávají, nemohou dělat obchodní činnost, to musí dělat jiní lidé. Jak jinak chcete zabránit podezření z lobbismu a klientelismu?“ odpověděl na otázku, jak bude chtít zabránit náměstkům či ředitelům sekcí jejich stykům se zbrojaři.

Lidé z vyzbrojovací sekce, kteří zjišťují trendy, pořádají průmyslové dny, budou prý na zbrojařské veletrhy a zahraniční cesty k možným dodavatelům jezdit dál. Určitě ne však úředníci, kteří zakázku zpracovávají a rozhodují o výběru.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…