Mezi Izraelci a Palestinci je to stále napjatější. Jakub Szántó vyprávěl své kolegyni Tvarůžkové, co se tam odehrává

09.08.2017 19:21

Moderátorka Zuzana Tvarůžková přivítala ve středečním Interview ČT24 svého kolegu – zpravodaje České televize pro Blízký východ – Jakuba Szántó.

Mezi Izraelci a Palestinci je to stále napjatější. Jakub Szántó vyprávěl  své kolegyni Tvarůžkové, co se tam odehrává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Kolem Chrámové hory v Jeruzalémě je pořádné horko, neboť tu často dochází ke střetu mezi Palestinci a Izraelci, ale také ke střetu mezi muslimským a nemuslimským světem, protože Chrámová hora je třetím nejvýznamnějším místem i pro muslimy. Szántó připomněl, že nedávno na chrámové hoře tekla krev, po teroristickém útoku tu zemřeli dva izraelští policisté arabského původu. Izrael na toto násilí reagoval tím, že před mešity umístil bezpečnostní rámy. Po důrazném mezinárodním tlaku ale byly odstraněny.

Zpravodaj má za to, že radikálové z obou stran, tedy izraelské i palestinské, přispívají k růstu napětí v regionu. Bohužel situaci nepomáhá ani UNESCO při OSN, jež tvrdí, že Chrámová hora patří jen muslimům, což Izraelce pobuřuje. Už proto, že je to z historického hlediska nesmysl.

Díky tomu všemu je prý mírové řešení mezi Palestinci a Izraelci stále vzdálenější. Přibližně od nového tisíciletí je tato naděje opravdu stále více vzdálená. Ještě v 90. letech minulého století to přitom vypadalo, že se smíru podaří dosáhnout.

„Teď se neděje nic po tom velmi silném momentu návštěvy prezidenta USA v Izraeli a v Palestině. Vypadalo to, že Donald Trump vnese nějakou naději do toho procesu nějakým novým, řekněme, byznysovým způsobem, ale nic z toho se neděje... Je evidentní, že Trumpova administrativa má starosti se Severní Koreou, není si jistá ani dalším vývojem v Sýrii, takže se Blízký východ dostává do pozadí,“ upozornil Szántó. „Tu určitou neaktivitu Spojených států zaplňuje jiná velmoc, a to je Rusko, které je aktivní v Izraeli i v Sýrii,“ doplnil.

Zpravodaj přesto věří, že hlavním partnerem Izraele i nadále zůstanou Spojené státy, byť se o slovo nehlásí jen Rusové, ale i Číňané.  

Blízký východ ale není jen o Izraeli a Palestině. Nejhorší situace panuje na územích, která stále ovládá Islámský stát. OSN varuje, že islamisté sice slábnou, ale stále páchají zvěrstva, a to především na ženách. „OSN přichází, jak to tak v poslední době bývá, s křížkem po funuse,“ okomentoval situaci Szántó.

Zpravodaj má za to, že Islámský stát jako takový bude dříve či později poražen, jenže radikálové šířící jeho smrtící ideje jen tak nezmizí. Jak na Blízkém východě, tak na Západě budou pokračovat teroristické útoky, kterým se bude muset civilizovaný svět bránit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…