Mezi USA a EU to vře. Evropa vyhrožuje zavedením víz pro Američany

08.04.2016 9:36

Evropská unie uvažuje o zavedení vízové povinnosti pro občany USA. Tlačí tím tak na Washington, aby zrušil vízovou povinnost pro posledních pět členských zemí EU. Problém však má i s Kanadou, která stále trvá na vízech pro Rumunsko a Bulharsko. Informuje The New York Times.

Mezi USA a EU to vře. Evropa vyhrožuje zavedením víz pro Američany
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Evropská unie se rozhodla přitlačit USA do kouta ve snaze donutit je ke zrušení vízové povinnosti pro Bulharsko, Chorvatsko, Kypr, Polsko a Rumunsko, poslední země EU, pro které stále vízová povinnost platí.

Chce toho dosáhnout tím, že vyhrožuje USA zavedením vízové povinnosti. Stejným způsobem však tlačí i na sousední Kanadu, do které se bez víza nedostanou Rumuni ani Bulhaři.

„Rostoucí rozepře přichází ve chvíli, kdy má Washington obzvlášť velké starosti o bezpečnost po teroristických útocích v Evropě a také vzhledem k přítomnosti údajných teroristů v proudu migrantů z Blízkého východu do Evropy.“ Pokud by EU rozhodla ve prospěch zavedení vízové povinnosti pro USA, mohla by to být velká rána pro vzájemné vztahy, která by zřejmě otřásla i plánovanou obchodní dohodou TTIP.

Pokud by se EU v průběhu příštího týdne rozhodla pro zavedení vízové povinnosti pro USA, ta by vešla v platnost nejpozději za půl roku. Vzhledem k tomu, že má EU 28 členských zemí, každá má v tomto ohledu své slovo, a jelikož se to týká pěti z nich, je zřejmé, že budou o svoje postavení bojovat.

Vzhledem k nedávným teroristickým útokům se však USA budou velmi zdráhat dále ulehčovat Evropanům cestování na svoje území.

V současnosti existuje 38 zemí, které mají s USA bezvízový styk a jejichž občanům je umožněno setrvat na americkém území po dobu 90 dnů. Problém je však v tom, že USA činí rozdíly mezi jednotlivými zeměmi EU. Polsko a Kypr, které se k EU přidaly v roce 2004, tedy stejně jako Česká republika, vízovou povinnost mají, kdežto ČR nikoliv, což jen vytváří další problémy a frustraci.

Bulharský ministr hospodářství Božidar Lukarski uvedl již v roce 2014, že pokud USA nezruší vízovou povinnost, Bulharsko nepodpoří obchodní dohodu TTIP. Ta by však podle nizozemské europoslankyně Marietje Shaakeové neměla být jakkoliv ovlivněna současnými problémy s vízy, jelikož ty se jí absolutně netýkají.

Polský velvyslanec v USA Artur Habant uvedl, že se polská vláda již dlouho snaží přimět USA ke zrušení vízové povinnosti. USA by měly Polsko vnímat jako „další nudnou evropskou zemi“. USA se však vymlouvá na to, že údajně často odmítá žádosti o azyl polských občanů, což však podle Habanta není důvodem k zachování vízové povinnosti, už jen z důvodu, že občané USA mohou do Polska přijet i bez víza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…