Mezinárodní hvězda Miloš Zeman: Dnes o něm ví celý svět

26.04.2018 12:05

Oslavy k 70. výročí vzniku samostatného státu Izrael probíhaly i na Pražském hradě. Slavnostní ceremonie, pořádané prezidentem Milošem Zemanem, se účastnilo na tisíc pozvaných hostů. Miloš Zeman během ní přednesl zajímavý projev. Evropské politiky označil za sraby.

Mezinárodní hvězda Miloš Zeman: Dnes o něm ví celý svět
Foto: KPR
Popisek: Miloš Zeman při výročí vzniku Státu Izrael

Miloš Zeman se nedávno vyslovil pro přesunutí české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Připojil se tak k návrhu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Jeruzalém je přitom centrem sporů mezi Izraelci a Palestinci, jelikož si jej obě strany nárokují jako své hlavní město. Právě z obav před možnými diplomatickými spory zatím o podobném kroku uvažuje jen několik zemí, kromě Česka a USA například Rumunsko. Většina Evropské unie se k nápadu staví velice zdrženlivě. „Někteří Evropané a nejen oni kritizují tento návrh, nazývám je sraby. Není to moc zdvořilé, ale je to upřímné.“ 

Zeman, který tradičně mluvil spatra, tentokrát ovšem v anglickém jazyce, nastínil tři fáze postupného přesunu ambasády. Nejprve bude do Jeruzaléma umístěn honorární konzulát, aby následně, v rámci druhé fáze, do města přesídlily státní agentury CzechInvest, Czech Trade a Czech Tourism. Samotné velvyslanectví bude do Jeruzaléma přemístěno až v rámci třetí fáze. Následně Zeman vtipkoval o slibu premiéra Izraele Benjamina Netanjahua, který Zemanovi údajně slíbil, že v případě přesunu velvyslanectví věnuje Čechům svůj dům. „Česko není tak bohatá země, aby takovou nabídku mohlo odmítnout,“ vtipkoval Zeman. Dodal také, že s návrhem na přesun ambasády přišel ještě před Američany. „Příští rok v Jeruzalémě,“ zakončil svůj projev Zeman, jehož projev se v zaplněném sále dočkal potlesku.

Plánovaná relokace ambasády se dočkala ohlasu i v zahraničních médiích. Izraelský internetový server The Times of Israel o celé záležitosti podrobně informoval své čtenáře. Zmiňuje také reakci českého Ministerstva zahraničí na Zemanův projev, která mírní prezidentova slova a přiklání se k oficiální politice Evropské unie. „Navzdory tomu někteří izraelští politici přispěchali s gratulacemi,“ poznamenává The Times of Israel. Jedním z politiků byl izraelský ministr obrany Avigdor Liberman, který ve svém prohlášení přivítal Zemanovo rozhodnutí. 

Foto: internet

Popisek: Haaretz

O prezidentově projevu píše i izraelský deník Haaretz, který také uveřejnil video z ceremoniálu. Zmiňuje kromě jiného i dlouholeté přátelství Miloše Zemana s Benjaminem Netanjahuem. V podobném duchu o celé záležitosti informoval i další čtený izraelský deník The Jerusalem Post. Zpráva se ovšem dostala i do hledáčku velkých amerických médií, o věci informoval například deník The Washington Post nebo internetový portál americké televize ABC News. 

Foto: internet

Popisek: The Washington Post

Foto: internet

Popisek: ABC News

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…