Meziroční inflace v říjnu zpomalila pod jedno procento

11.11.2013 11:17

Meziroční růst spotřebitelských cen v říjnu zpomalil na 0,9 procent ze zářijového jednoho procenta. Zpomalení cenového růstu nastalo zejména u potravin a nealkoholických nápojů. Proti září spotřebitelské ceny v říjnu vzrostly o 0,2 procenta, hlavně kvůli růstu cen lihovin a lahvového piva. O vývoji inflace dnes informoval Český statistický úřad. Pokles meziroční inflace odpovídal odhadům analytiků. Naposledy byla meziroční inflace pod jedním procentem v březnu 2010.

Meziroční inflace v říjnu zpomalila pod jedno procento
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

"Zdá se, že se říjen etabluje jako měsíc zdražujícího piva. Loni v říjnu zdražilo pivo o 4,8 procent, letos ceny stouply o 2,5 procenta. Ještě o něco výrazněji zdražily lihoviny," upozornil hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Dalšímu snižování cen ovšem podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka díky intervencím České národní banky odzvonilo. "V nadcházejících měsících lze počítat především s růstem cen dovážených výrobků. To se týká například pohonných hmot, spotřební elektroniky, ale i některých potravin. Především vyšší ceny u některých potravin budou odvrácenou stranou snahy České národní banky zabránit deflaci," uvedl.

Centrální banka se ve čtvrtek rozhodla zahájit intervence, poprvé od roku 2002. Cílem je oslabit korunu a uvolnit tak měnové podmínky. Kurz chce držet poblíž 27 Kč/EUR.

Vzrostly ceny mléčných výrobků, brambor i lihovin

Meziročně se v říjnu zpomalil růst cen mouky, masa, mléka i másla a po předchozím růstu klesly i ceny ovoce. Meziročně se zmírnil růst cen vína a piva.

Z potravin byly meziročně vyšší ceny zeleniny, nejvíce brambor. Vzrostly ceny sýrů, jogurtů i ostatních mléčných výrobků. V bydlení se zvýšilo čisté nájemné, vodné, stočné i ceny elektřiny, tepla, teplé vody. Ceny zemního plynu byly nižší. Ceny lihovin a tabákových výrobků se zvýšily.

Zvýšení cen lihovin spolu s cenami lahvového piva se výrazně projevilo v meziměsíčním růstu inflace. Rovněž ceny tabákových výrobků se proti září zvedly. Stouply ceny oděvů a obuvi. Zvýšily se ceny vajec, jogurtů a másla, cukru a nealkoholických nápojů. Z potravin se naopak snížily především ceny ovoce a rostlinných tuků. Klesly také ceny léků a jejich doplatků a také ceny lázeňské péče.

"Na meziměsíční snižování celkové úrovně spotřebitelských cen působil především pokles cen v oddíle doprava, kde ceny pohonných hmot po čtyřech měsících růstu klesly v říjnu o 2,1 procent," uvedli statistici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…