Michael Žantovský je pobouřen: Přítomnost české velvyslankyně v Sýrii vrhá hanbu na nás všechny

10.08.2018 17:14

Ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský považuje za hanbu to, že máme velvyslankyni v Sýrii. Uvedl to ve svém komentáři pro server Echo24.cz.

Michael Žantovský je pobouřen: Přítomnost české velvyslankyně v Sýrii vrhá hanbu na nás všechny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský

„Diplomacie není vypínač o dvou polohách, připomíná spíš symfonický orchestr s množstvím nástrojů, témat, tónů a odstínů. Dobrá diplomatická kompozice má navíc obvykle hlavní motiv, odrážející zájmy země, její zahraničněpolitické priority a její hodnoty. Málokdy lze označit diplomatický akt za stoprocentně správný nebo nesprávný,“ zmínil s tím, že česká diplomacie však na hlavní motiv rezignovala. 

„Česká zahraniční politika, která odrážela zásadní věrnost demokratickým hodnotám, lidským právům a spojeneckých závazkům, je nostalgickou vzpomínkou,“ sdělil dále Žantovský. 

  • Původní text ZDE

Následně se již rozhovořil o ambasádě v Sýrii, která podle našich geopolitických stratégů může hrát roli v nově propuklém konfliktu mezi Asadem a Spojenými státy. Tento nápad však on sám považuje za slabomyslný. 

„České velvyslanectví v Damašku nemá ani dostatečný personál, ani svobodu pohybu po celé zemi nutnou k získávání informací, ani jistotu dostatečné ochrany utajených informací. Bezpečnost našich lidí musí být samozřejmě jedním z hlavních kritérií při rozhodování o setrvání úřadu v Damašku. Ale ani bezpečnost úřadu není v diplomacii věcí bipolárního rozhodování. V situaci, kdy český úřad v Damašku je z praktického hlediska rukojmím Asadova režimu, je až příliš snadné zvyšovat či snižovat pocit jeho ohrožení v závislosti na tom, jak se budou čeští diplomaté chovat a jaké zprávy budou posílat. Odtud už je jen krůček k tomu stát se Asadovou loutkou,“ obává se Žantovský. Velvyslankyni Filipi by tak odvolal do Prahy. 

„Možná, že existují důvody, i když o žádných nevím, proč by měl zastupitelský úřad v Sýrii setrvat pod vedením vyššího diplomata ve funkci chargé d‘affaires, ale velvyslankyně už dávno nemá v Damašku co dělat. Její přítomnost vrhá hanbu na Českou republiku a hanbu na nás všechny,“ uzavřel.

 

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…