Michaela Bakala: Ještě, že se toho Václav Havel nedožil. Ten by se té ruské propagandě postavil...

03.10.2016 17:51

Miss Československa 1991, podnikatelka, filantropka a manželka Zdeňka Bakaly Michaela Bakala v Lidových novinách zavzpomínala na Václava Havla. Když se podívá na to, jak to dnes v Česku vypadá, občas si prý říká: „Ještě že se toho Václav nedožil.“

Michaela Bakala: Ještě, že se toho Václav Havel nedožil. Ten by se té ruské propagandě postavil...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochodem s molitanovým srdcem na Hrad uctili fanoušci Václava Havla čtvrté výročí jeho úmrtí

Manželé Bakalovi se starají mimo jiné i o Knihovnu Václava Havla. Paní Michaela prý ráda vzpomíná na posledních deset let života Václava Havla, kdy měla možnost ho vídat jako přítele. Je přesvědčena, že by nám i dnes mohl Václav Havel leccos říct a povzbudit nás.

Havel by chápal pokusy ruské propagandy

„Jde hlavně o naše přátelství v závěru jeho života, který lze nazvat časem ‚odcházení‘. Snažím se uchovat si vzpomínku na Václava Havla živou. Mnohokrát si na něj vzpomenu a říkám si: ‚Ještě že se toho nedožil!‘ Anebo: ‚Co by na to asi řekl?‘ Věřím, že by byl i v dnešní době nám všem povzbuzením. Chápal by, proč se k moci dostávají populisté, proč oslabuje Evropa, proč se bojíme uprchlíků,“ prohlásila Bakalová.

„Chápal by i pokusy ruské propagandy a odmítání či zpochybňování hodnot, které sám ztělesňoval. Zároveň by se s tím nesmířil a aktivně by se pokoušel věci vysvětlovat a řešit. Čím více poznávám svět a různé politiky, tím více si vážím jeho i každé chvíle vedle něj strávené. Václav si rád povídal, ale uměl i naslouchat. Nechtěl být za každou cenu středem pozornosti. Uměl si užít života, maličkostí a radovat se,“ doplnila Bakalova choť.

Celý rozhovor naleznete zde.

Václav Havel byl podle jejího názoru vřelý člověk a byl si vědom toho, že je chybujícím člověkem. V jeho přítomnosti se prý lidé cítili dobře. Jen někdy měli pocit, že je třeba tohoto tichého muže chránit. „Působil někdy jako malý chlapec, kterého je třeba chránit,“ shrnula to Bakalová. Havel prý totiž lidem nerad říkal nepříjemné věci a snažil se dělat všechno pro to, aby je neranil. Po celý život také zůstal idealistou. To neznamená, že by neviděl různé špatnosti, nebo je dokonce přehlížel. Jen podle manželky Zdeňka Bakaly věřil, že svět může být lepší, a snažil se pro to něco udělat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…