Michal Hašek a Noční vlci! Kalenský v americkém Kongresu udával jména politiků. A exhejtman teď vrací úder

26.07.2019 21:51

Analytik think-thanku Atlantic Council Jakub Kalenský se nedávno na půdě amerického Kongresu nechal slyšet, že Česko je zemí, která má poněkud prokremelského prezidenta. A pustil se nejen do něj, na paškál si vzal i další politiky, například bývalého jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD), který podle Kalenského také přispívá svým vystupováním k pronikání fake news a ruské propagandy do hlavního informačního proudu. „Závěry pseudoexperta Kalenského jsou manipulativní a neměří všem stejným metrem,“ zní Haškova reakce.

Michal Hašek a Noční vlci! Kalenský v americkém Kongresu udával jména politiků. A exhejtman teď vrací úder
Foto: Archiv PL
Popisek: Emeritní hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek

Podle analytika think-thanku Atlantic Council Jakuba Kalenského dávají vlivní představitelé evropských států často se opakující prokremelské propagandě legitimitu a šíří tyto zprávy mezi nové publikum. Jako jednoho z těch, kdo v minulosti opakoval „ruské lži“, zmínil Kalenský na půdě amerického Kongresu českého prezidenta Miloše Zemana. „Pocházím ze země, která má poněkud prokremelského prezidenta,“ sdělil přítomným Kalenský.

Anketa

Chcete, aby byl prezident Zeman sesazen z funkce?

9%
91%
hlasovalo: 35105 lidí
V té souvislosti poukázal na zprávu o tom, že novičok se vyráběl kromě Ruska také v Česku, která se začala šířit po útoku na Sergeje Skripala. „Český prezident byl jedním z prvních, kdo tuto dezinformaci zopakoval. Ruská dezinformační mašinerie pak hned začala opakovat větu: Jak dokonce připustil český prezident, že Češi vyrábějí novičok,“ uvedl Kalenský. Podle jeho slov je nutné veškeré dezinformace dokumentovat, šířit o nich osvětu, ale také trestat viníky.

Na jeho vystoupení poté reagoval Jiří Ovčáček, prezidentův mluvčí. Podle něj jde o fake news a plivání na Česko v zahraničí. „Říká se tomu vlastizrada,“ uvedl.

Není to však jediný český politik, do kterého se v souvislosti s šířením ruské propagandy expert na dezinformace Kalenský obul. O exhejtmanovi Jihomoravského kraje Michalu Haškovi (ČSSD) prohlásil, že „přispívá“ svým vystupováním (sympatiemi k Nočním vlkům) k pronikání fake news a ruské propagandy do hlavního informačního proudu.

Poté, co se Haška z Českého rozhlasu dotazovali na jeho názor na toto tvrzení, uvedl, že pana Kalenského nezná a neví, odkud čerpá informace pro svoje závěry. Zmínil, že pouze jednou položil společně s generálním konzulem Ruské federace v Brně květiny na pohřebišti padlých sovětských vojáků v Brně za přítomnosti českých, slovenských a ruských motorkářů a udělal s nimi jednu fotku.

„Jestli si mám vybrat, zda být špiněn takzvanými experty za položení květin a uctění památky osvoboditelů Československa u jejich hrobu s Nočními vlky, nebo se plácat po zádech se Sudetoněmeckým landsmanšaftem a pomoci potichu destruovat Benešovy dekrety, tak volím úctu k našim osvoboditelům v roce 1945 a k nepřepisování naší historie,“ řekl jasně Hašek. „Závěry pseudoexperta Kalenského jsou manipulativní a neměří všem stejným metrem,“ zhodnotil na závěr.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…