Michaláková podává ve Štasburku odvolání. Hasenkopf hovoří o lžích, co bijí do očí

07.02.2022 16:45

Eva Michaláková ve Štrasburku požádá o to, aby její žaloba proti Norsku byla postoupena k velkému senátu Evropského soudu pro lidská práva (ESLP). Českou vládu požádá o další součinnost a podporu. „Žádný papír od soudu už nespraví naše zničené životy. Odvolání ale podám, protože mi záleží na pravdě. Udělám to kvůli sobě i dalším rodinám,“ uvedla ve svém prohlášení Eva Michaláková.

Michaláková podává ve Štasburku odvolání. Hasenkopf hovoří o lžích, co bijí do očí
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

„Rozhodnutí ESLP přináší několik zcela nových principů, které nekorespondují s dosavadní praxí soudu, případně soudem nebyly dosud řešeny, a proto stojí za to, podat žádost o postoupení stížnosti velkému senátu. Jak otázka možnosti zastoupení dětí v řízení rodiči, tak otázka medializace jsou natolik zásadní, že by je podle našeho názoru měl posoudit Velký senát, a ne pouze užší skupina několika soudců,“ řekla advokátka rodiny Dora Boková.

„Rozsudek je překvapivý pro všechny zúčastněné, asi i včetně vítězů, a vzbuzuje otázky nejen právního, ale i politického charakteru. V tuto chvíli nevíme, zda jde o konec řady zatím čtrnácti rozsudků odsuzujících Norsko – na stole jich má soud ještě 21 – nebo o exemplární exces,“ říká právník a člen petičního výboru Pavel Hasenkopf. Podle něj štrasburský soud akceptoval norský zákaz mediální kontroly Barnevernetu a vůbec nevzal v potaz veřejný zájem na veřejné kontrole toho, co se děje v zákulisí veřejných institucí.

„Odvolání proto považuji za principiální záležitost. Má-li být údajně ve prospěch nejlepšího zájmu dítěte potlačena svoboda slova a má-li Norsko zůstat pro rodiče nebezpečnou a nepředvídatelnou zemí, nechť toto zásadní sdělení učiní velký senát štrasburského soudu,“ doplňuje Hasenkopf. 

Rozhodnutí Evy Michalákové se odvolat vítá senátorka Jitka Chalánková, která norský systém péče o děti dlouhodobě kritizuje. „Rodiče se v Norsku po střetu se sociální službou nemohou nikdy rehabilitovat. Přestože na začátku stojí vážná obvinění a na konci zcela bezúhonní rodiče, kteří nejsou ani vyšetřováni policií, děti zůstávají v pěstounských rodinách. Barnevernet navíc svá obvinění staví na výsleších dětí, často velmi malých a lehce ovlivnitelných prostředím, bez fyzických důkazů a šetření v rodině. Zprávy, o něž se následně opírají rodinné soudy, sepisují psychologové s vazbou na Barnevernet a jejich závěry se často rozcházejí s realitou. Ochrana dětí v Norsku se zvrhla v totální popření práv rodičů,“ komentuje Chalánková. 

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Za pravdu jí dává europoslanec Tomáš Zdechovský, který již několik let monitoruje případy dětí odebíraných norským Barnevernetem rodičům nejen z Norska: „Tu lavinu spustila Eva Michaláková, když se v roce 2014 rozhodla promluvit o svém příběhu veřejně, protože veškerá její předchozí spolupráce s Norskem selhala. Za uplynulé roky jsme sesbírali obrovské množství materiálů, které prokazují výslovné lži Barnevernetu ve vztahu k rodičům. Do očí bijící jsou například popisy schůzek rodičů s dětmi, které se zcela rozcházejí s jejich faktickým průběhem, což mohou rodiče dokázat nahrávkami schůzek.“ 

„Rodiče nemají možnost, jak se účinně bránit. Norské soudy vezmou v potaz jen tvrzení pěstounů, že dítě mělo mít údajně po schůzce těžkou reakci, což se pak i dává za vinu výhradně rodičům. Nikdo si nepoloží otázku, zda za negativní reakcí není stres z odloučení či prostý střet s realitou, kdy dítě vidělo, že se k němu rodič chová hezky a má ho rád, ač mu pěstouni třeba tvrdili opak,“ dává příklad Zdechovský. Také podle něj je správné, že aktuální rozsudek ESLP nezůstane bez odpovědi, a věří, že ESLP umožní postoupit žalobu k velkému senátu. Zájem podat své svědectví ve prospěch paní Michalákové podle něj projevili i rodiče, kteří už se svou stížností ve Štrasburku uspěli. 

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

ESLP doposud dal v kauzách proti postupům norské sociální služby rodičům za pravdu ve čtrnácti případech; prvním z nich byl známý rozsudek v případu Strand Lobben (2019). Podle dostupných informací se však zatím žádné z dětí do vlastní rodiny nevrátilo. 

Eva Michaláková v příštích dnech také poskytne úřadům rozsudek českého soudu, který jí loni se znalostí norských rozsudků svěřil děti do péče. Kontakt s dětmi Norsko českým úřadům neumožnilo a veškeré informace tak České republice i po letech zprostředkovávají výhradně úředníci norského Barnevernetu.

„Budeme žádat českou vládu o to, aby v souladu s pravomocným českým rozsudkem pokračovala v tlaku na Norsko s cílem umožnit matce kontakt se syny. Ti se nacházejí neznámo kde,“ doplnila Chalánková. 

Eva Michaláková nadále žije v Norsku a spolu se svým dlouholetým přítelem vychovává jeho dceru. Pracuje jako asistentka ve školce a věnuje se mimo jiné dětem se zvláštními vzdělávacími potřebami. Ona i její synové jsou čeští občané. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…