Michalik ze STANu: Nepokoje kvůli Green Dealu? Postřílet se nebo shořet kvůli oteplování, to je stejné

18.11.2021 10:25

Někdejší kandidát STAN na ministra financí Věslav Michalik nakonec usedne do křesla ministra průmyslu. V této pozici hodlá změnit Česko. Z montovny na mozkovnu. Levnou pracovní sílu z montoven podle něj mohou nahradit např. roboti. Vedle toho volá po uvolnění podmínek pro příchod kvalifikované pracovní síly ze zahraničí a bez obalu říká, že evropský Green Deal je realitou.

Michalik ze STANu: Nepokoje kvůli Green Dealu? Postřílet se nebo shořet kvůli oteplování, to je stejné
Foto: Archiv
Popisek: Starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik

Věslav Michalik bere evropský Green Deal jako realitu, se kterou je třeba pracovat. Půjde podle něj o podobně velkou změnu celé ekonomiky, jako byla transformace z ekonomiky socialistické na ekonomiku kapitalistickou. A neměl by nám ujet vlak.

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67636 lidí

„Stojíme na prahu změny. Můžeme možná jet dalších deset let v dosavadním modelu, ale nevytvoří to předpoklady pro budoucnost,“ varoval kandidát na ministra v rozhovoru pro server Seznam Zprávy.

V souladu s předvolebním programem Pirátů a STAN chce jako ministr Česko přeměnit z montovny na mozkovnu. Levnou pracovní sílu mohou podle něj nahradit např. roboti. Vedle toho chce uvolnit pravidla pro příchod kvalifikované pracovní síly ze zahraničí.

„Měli bychom uvolnit migraci do Česka, a to především u kvalifikovaných pracovníků. Dnes jsou podmínky pro jejich přijímání velice restriktivní i v případě vědy, výzkumu a inovací. Je spousta pracovních míst, které český občan vlastně vykonávat nechce, nemá o ně zájem,“ uvedl Michalik.

Další zásadní otázkou je podle něj výstavba nových jaderných bloků. A tady by šel trochu jiným směrem než končící vláda Andreje Babiše (ANO), výstavbu nového reaktoru by dohadoval např. společně s Francií či s Polskem, protože věří, že v rámci většího trhu by bylo možné dosáhnout lepších podmínek.

„Přijde mi relevantní úvaha, zda se nepodílet na větším trhu,“ řekl Michalik. Zdůraznil přitom, že nový blok Dukovan nemá být náhradou za odstavené uhelné elektrárny, ale za blok Dukovan, jehož činnost bude třeba ukončit vzhledem k jeho věku.

„Česko není schopno uhelné elektrárny rychle plně nahradit obnovitelnými zdroji. Plyn v našem mixu bude hrát významnou roli. Jeho výhodou je, že je investičně nenáročný a že během 5 až 7 let máte investici zpátky, zatímco jadernou elektrárnu 15 let stavíte a pak 40 let provozujete,“ řekl v rozhovoru.

„Nemůžeme vyměnit sociální nepokoje za to, že splníme nějaký limit, který si sami stanovíme. To není nic proti Green Dealu, dekarbonizaci a opatřením proti změně klimatu. Ale je třeba je vidět realisticky. Jestli se lidé navzájem postřílejí, nebo shoří kvůli klimatické změně, je stejný efekt. Potřebujeme hledat cestu, která sice bude bolet, ale snesitelně.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …