Migrační pakt? Zrušit právo veta v EU? Manželství pro všechny? Vše ano. Gregorová chce vést Piráty

05.01.2024 17:17 | Monitoring

Europoslankyně a kandidátka na předsedkyni České pirátské strany Markéta Gregorová tvrdí, že by Piráti měli více prosazovat svoji politiku, což se v konzervativní vládě nedaří. Vláda je podle Gregorové až příliš konzervativní například v otázkách migrace nebo manželství pro všechny. „O tomto se ráda zhádám s panem Fialou nebo Jurečkou až na dřeň, protože se domnívám, že brání svobodě části obyvatelstva této republiky se vzít a před státem být rovni, kohokoliv milují,“ říká Gregorová.

Migrační pakt? Zrušit právo veta v EU? Manželství pro všechny? Vše ano. Gregorová chce vést Piráty
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

Příští týden proběhne celostátní fórum, kde se bude volit nové vedení Pirátů. Kdyby byla Gregorová zvolena předsedkyní Pirátů, nechystá se prý vyvolávat referendum o tom, zda mají Piráti zůstat ve vládě. „Jestli budeme ve vládě, nebo ne, může pouze a jen rozhodnout v referendu celostátní fórum Pirátské strany, tedy teď přes 1200 členů. Pokud o tom někdo vyvolá jednání, já si uvědomuji, že předseda nebo předsedkyně strany mají i z hlediska mediálních výstupů určitou zodpovědnost za stranu jako takovou, to znamená, že já hlasování o odchodu z vlády vyvolávat nebudu, nicméně pokud nějaký člen nebo členka na fóru o tomto jednání vyvolá, tak nějakou pozici zaujmu. Ale to teď opravdu nelze předjímat,“ prohlásila Gregorová v rozhovoru pro server iDnes.cz.

Podle Gregorové by určitě nebyl problém, že by Piráti měli předsedu, který není ministrem, jak avizoval dosavadní lídr a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. „Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová také není ve vládě. Počítám s tím, že pokud bych nemohla z nějakého důvodu na konkrétní jednání předsedů jít, tak mě třeba Ivan Bartoš nebo nějaký jiný člen vlády za Piráty zastoupí,“ prohlásila Gregorová, která jako europoslankyně tráví dost času v Bruselu nebo ve Štrasburku. „Skloubit se to určitě dá. Skloubit ano, co se týče mé přítomnosti v Praze nebo v Česku. Já jsem si to počítala, momentálně je to cca 50 procent času v zahraničí, 50 procent v Praze,“ sdělila.

Práci pirátských ministrů ale Gregorová chválí, zejména ministra pro legislativu Michala Šalomouna. „Myslím si, že s tím, jaké karty máme od těch voleb rozdané, dělají velice dobrou práci, některá je bohužel neviditelná. Poměrně málo se mluví o neuvěřitelných výkonech Michala Šalomouna, který odvádí velkou práci na tom, abychom například dodržovali termíny implementace evropské legislativy, což jako poslankyně Evropského parlamentu hodně oceňuji. A nemám ani slovo kritiky vůči ostatním našim ministrům,“ pochválila Gregorová.

JUDr. MgA. Michal Šalomoun, Ph.D.

  • BPP
  • Předseda Legislativní rady vlády
  • ministr pro legislativu

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39600 lidí
Piráti jsou podle ní na rozcestí a musí začít více prosazovat pirátskou politiku. „To není o jednom nebo dvou konkrétních tématech, to je o celkovém vyznění pirátské politiky. Lidé ví, co která strana zhruba prosazuje, ale do velké míry pracují s nějakým pocitem, jestli jsme stále antikorupční, čistí, autentičtí. Jako předsedkyně strany budu reprezentovat postoje strany. Jde mi o to, abychom mohli tu politiku, kterou máme naprosto jasnou a programově danou, prosazovat silněji, jednotněji a čitelněji pro voličky a voliče,“ má jasno europoslankyně.

Pirátská politika se podle ní špatně prosazuje, protože Piráti jsou v konzervativní vládě. „Jak všichni ví, tak jsem k tomu byla na začátku i v průběhu kritická a na těchto mých pocitech a postojích se nic nemění, to je faktem. Ale už jsem zmínila, že si uvědomuji, že s pozicí předsedy nebo předsedkyně strany se pojí určitá větší zodpovědnost za postoje strany jako takové, to znamená, že já bych v té pozici lehce upozadila osobní postoje Markéty Gregorové a více prezentovala postoje Pirátské strany. A ta momentálně chce v té vládě setrvat, já to respektuji,“ prohlásila Gregorová.

Konkrétně je podle ní vláda dokonce více konzervativní než česká společnost. „Domnívám se, že to, že tato vláda například stále ještě pro mě naprosto neuvěřitelně odmítá manželství pro všechny, je podle mě potlačování svobody LGBT+ lidí. A ano, o tomto se ráda zhádám s panem Fialou nebo Jurečkou až na dřeň, protože se domnívám, že brání svobodě části obyvatelstva této republiky se vzít a před státem být rovni, kohokoliv milují. Vidím rozpor mezi tím, co chce většina občanů České republiky, a tím, jakou vládu máme. Myslím si, že naše vláda je momentálně konzervativnější než společnost,“ tvrdí europoslankyně.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí
Gregorová by byla ráda, pokud by Piráti získali ve volbách do Evropského parlamentu čtyři křesla namísto současných tří. „Logicky, úspěch je obhájit tři křesla, velký úspěch by bylo mít čtyři křesla,“ podotkla Gregorová, která podporuje názor prezidenta Petra Pavla na zrušení veta pro členské státy EU.

„Zrušení práva veta neznamená absenci jakékoliv možné obrany ze strany menších států a existuje mechanismus mimo to právo veta, takzvané blokační menšiny, na což stačí čtyři státy. Pokud si Česká republika bude budovat pozici a vztahy, tak v případě, že by bylo něco opravdu strašně nepřijatelného, další tři státy na podporu nalezne,“ vysvětlila Gregorová.

Stejně tak je Gregorová zastánkyní migračního paktu EU, podle nějž musí každá členská země buď přijmou uprchlíky nebo platit příspěvek na uprchlíka. „Myslím si, že to je dobrý kompromis, protože tohle je jedna z těch hlavních věcí, co blokovala kompromis doposud. Myslím, že sdílená zodpovědnost, jak jsme to nazvali, je správně, protože jsme jedna Unie, máme vnitřní trh a vnitřní svobodu pohybu a pokud nechceme opět mezi sebou stavět ploty a hranice, tak se musíme společně postarat o to, co se děje na vnějších hranicích,“ říká europoslankyně.

„Druhá alternativa samozřejmě je ty lidi přijmout a integrovat. Já se domnívám, že je to velká otázka Evropy jako takové. Musíme podle mě žít ideou toho, že lidé se pohybují po světě a že ty, kteří pro nás nepředstavují bezpečnostní riziko, bychom měli být schopni integrovat. A ano, máme bohužel příklady států, kde se to nevedlo úplně dobře, ale o to lépe to je pro naši budoucnost, protože se můžeme inspirovat, kde to selhává a udělat to lépe, zvlášť u nás, kde jsme na tom de facto ještě nezačali úplně intenzivně pracovat,“ dodala Gregorová s tím, že ekonomická migrace je přínosná, ale za předpokladu dobrých bezpečnostních kontrol a rozumné návratové politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

1200 pirátů má podle pirátky Gregorové rozhodovat o osudu 10 000 000 obyvatel? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseCommon Decency , 05.01.2024 22:31:38
Dobrá matematika slečny bakalářky z Masarykovy univerzity. V tom Brně mají něco ve vodě, nebo v té univerzitě pod omítkou. To už není samo sebou.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …