Migrační pakt nám pomůže, tvrdí Fiala. Prosadil tam prý jednu důležitou větu

25.07.2023 20:16 | Komentář

„Migrační pakt je krokem správným směrem,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS premiér Petr Fiala (ODS). Řešit by měl jak návratovou politiku, tak nelegální pohyb migrantů na území Evropské unie. Pakt je podle slov Fialy výhodný pro Českou republiku i kvůli finančním kompenzacím, které byly vyjednány v souvislosti s přijetím velkého počtu ukrajinských uprchlíků. Migrační pakt může narazit v Evropském parlamentu, Fiala připomněl, že nedávno kvůli neshodám ohledně něj padla nizozemská vláda.

Migrační pakt nám pomůže, tvrdí Fiala. Prosadil tam prý jednu důležitou větu
Foto: Twitter
Popisek: Premiér Petr Fiala hovoří na konci školního roku k žákům a studentům a slibuje do budoucna lepší české školství

I proto, že se počty nelegálních migrantů v posledních letech zvyšují a protože se Evropské unii nedaří zabránit obchodníkům s lidmi, aby zneužívali někdy i složitou sociální situaci migrantů, bude migrace podle premiéra Fialy hlavním tématem nastávajících voleb.

„Teď konečně je tu pokus, migrační pakt, věci, které dlouho nebyly řešeny, řešit. To znamená zlepšit návratovou politiku, zabránit volnému pohybu nelegálních migrantů po území Evropské unie, dokud nezískají azyl,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS s tím, že migrační pakt je proto konečně pokusem o řešení těchto věcí, a tak i krokem správným směrem.

Na řešení migrace je podle slov premiéra pozdě, když už se řeší na území Evropské unie. „Teď jde o to, abychom to řešili na vnější hranici, a pokud možno ještě před vnější hranicí,“ uvedl Fiala. Připustil, že to není jednoduché, ale je to šance, ke které se Česká republika přidala.

„Tento migrační pakt je výhodný pro Českou republiku,“ prohlásil Fiala. Výhodný je podle předsedy vlády i proto, že pro sebe Česká republika dokázala vyjednat dobré podmínky, právě v souvislosti s přijetím velkého počtu ukrajinských uprchlíků v důsledku ruské agrese na Ukrajině. „Já jsem ještě prosadil do závěru Evropské rady větu o tom, že se mají prosadit finanční prostředky právě na pomoc těm, kteří mají dočasnou ochranu – tedy Ukrajincům,“ sdělil v rozhovoru Fiala.

Fiala upozornil také na fakt, že nelegální migrace je ožehavým tématem, odkázal i na pád nizozemské vlády Marka Rutteho, jenž právě s neshodami ohledně migračního systému souvisel. I z tohoto důvodu nemusí být migrační pakt schválen v Evropském parlamentu, je příliš přísný. „Tak jak padla vláda v Nizozemsku, protože Mark Rutte chtěl zpřísnit podmínky pro nelegální migraci, tak se může stát, že ten migrační pakt narazí v Parlamentu právě proto, že konečně řeší nelegální migraci a že je příliš přísný,“ řekl Fiala a dodal, že je důležité, kdo bude po volbách v Evropském parlamentu, a jak se Parlament bude chovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ten člověk / Fiala / neměl nikdy vstupovat do politiky., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 26.07.2023 8:59:39
Nemá ani nejmenší ponětí o tom, jak řídit stát, jak prosazovat věci vhodné pro náš stát, o manažerské práci se mu ani nezdálo. Je to jen slabá, naprogramovaná figurka, která, společně se svým týmem, zakopala Česko hluboko do dluhů. Jeho jediná schopnost je vymýšlet nové lži ke starým lžím. On nemá ani chlapskou odvahu na to, aby podal demisi a tím zachránil ten zbytek hodnot, který tady zbyl.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…