Migranti a nákaza. Prymula mluvil tak, že nejtvrdší kavárnu nepotěší

23.09.2020 12:15

Roman Prymula rozhodně není při svém vstupu na ministerstvo zdravotnictví nepopsaným listem. Z jeho minulosti se dá najít řada pozoruhodných příspěvků především z jeho vědecké kariéry. Profesor Prymula například v roce 2016 na mezinárodní konferenci hovořil o tom, co dělat, aby přicházející statisíce migrantů nezačaly po Evropě šířit nákazu.

Migranti a nákaza. Prymula mluvil tak, že nejtvrdší kavárnu nepotěší
Foto: Screen Youtube
Popisek: Profesor Roman Prymula na konferenci WAidid v Miláně v roce 2016

„Postava jako z amerického filmu. Voják. Jeden z nejschopnějších vědců v boji proti epidemiím na světě. Špičkový manažer, dokonce manažer roku 2015 ve zdravotnictví“. Těmito slovy na svém facebooku premiér Andrej Babiš představil nově jmenovaného ministra zdravotnictví Romana Prymulu.

Posouzení Prymulovy postavy necháme na čtenářkách a čtenářích, ale světová vědecká prestiž nového ministra je prokazatelná. Když opomeneme jeho mezinárodní úspěchy v šachu, je profesor Prymula členem řady mezinárodních společností, věnujících se preventivní medicíně. Byl například členem Management Board ECDC ve Stockholmu a řady dalších organizací, kde vykonával i řídicí funkce. Ještě v současnosti je členem Evropské imunizační komise, předsedou Středoevropské skupiny pro podporu očkování CEVAG a tajemníkem vakcinační skupiny evropské mikrobiologické společnosti.

Anketa

Věříte Romanu Prymulovi?

52%
48%
hlasovalo: 29351 lidí

Navíc byl významným členem mezinárodní vědecké komunity z titulu svých funkcí v ČR, například předsedy České vakcinologické společnosti.

Jeho odborné texty byly publikovány v řadě prestižních vědeckých časopisů, což přispělo k tomu, že je Roman Prymula od roku 2007 v nejvyšší akademické hodnosti profesora.

Jako významný člen mezinárodní vědecké komunity se Roman Prymula pochopitelně účastnil řady prestižních vědeckých summitů a konferencí, kde vystupoval se svými příspěvky k tématu očkování, v němž je považován za odborníka.

K dohledání je tak například jeho diskusní příspěvek na konferenci Světové asociace pro infekční a imunologické nemoci, která se konala na počátku prosince 2016 v Miláně. Téma bylo tehdy vysoce aktuální – výzva migrační vlny a zajištění veřejného zdraví v kontextu statisíců osob, u kterých nebyla dohledatelná ani totožnost, natož pak jejich proočkování.

Prymula tehdy ve svém anglicky proneseném příspěvku jmenoval dvě nebezpečí, která vnímá. Tím prvním je zanesení patogenů ze zemí původu přicházejících migrantů. Druhým pak vznik neproočkované skupiny, která může způsobit šíření infekčních nemocí i do zbytku společnosti. Zejména jde o nemoci, které nebyly vymýceny, ale vyskytovaly se před migrační vlnou zcela minimálně.

Anketa

Byl Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

90%
10%
hlasovalo: 13186 lidí
Především je podle něj nutné očkovat děti imigrantů, což by podle Prymuly mělo proběhnout podle pravidel členské země, ve které se usadili. Pokud jde o dospělé, je s tím problém, protože zde se pravidla evropských států dost podstatně liší. Neuškodilo by podle něj, kdyby se tato pravidla alespoň částečně harmonizovala v rámci EU.

Migrace byla v roce 2016 zjevně zásadním tématem i v odborných medicínských kruzích. Roman Prymula tehdy z pozice předsedy České vakcinologické společnosti hovořil do článku odborného časopisu Medical Tribune o důsledcích migrace pro české zdravotnictví. Podle něj bylo téma velmi zpolitizováno. Na jedné straně na tom vydělávají politici typu Donalda Trumpa, ale podle něj je třeba vidět i druhou stranu, kde se projevují zcela nekritičtí vítači. „Byl na konferenci na Slovensku, kde to vypadalo, jako by byla sponzorována Islámským státem. Všichni se shodovali v tom, jak je perfektní, že migrace existuje, že nejsou žádná rizika a vlastně dojde k výměně genů a nakonec na tom vyděláme,“ líčil názory, zaznívající v odborné komunitě.

Ohledně potenciálních medicínských nebezpečí shrnul: „Je pravdou, že rizika nejsou nijak dramatická, na druhé straně je třeba říci, že ať se dostane onemocnění do jakékoli země EU, je to hrozbou pro všechny. Nemůžeme se soustředit jen na malé teritorium.“

Na počátku roku 2016 Roman Prymula na konferenci stejné organizace hovořil o důležitosti komunikace odborných lékařů, praktických lékařů a rodičů k zajištění informovanosti o očkování a vyvrácení různých mýtů, které se o této otázce šíří.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…