Migranti do ČR? „Špidla měl pravdu a já se mu smál.“ Přišla omluva

17.06.2023 15:10 | On-line

MONITORING Komentátor Lidových novin Petr Kamberský se ve světle přijetí migrační dohody členskými státy Evropské unie omlouvá v sobotním vydání Lidových novin Špidlovi za to, že se na přelomu tisíciletí vysmíval jeho slovům o tom, že by se Česko mělo soustředit na imigraci z „kulturně blízkých zemí“. A sdílí názor poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojara, že „se musíme dívat za horizont uprchlické krize a války na Ukrajině takovým způsobem, abychom si mohli vybírat migranty, kteří k nám chodí, aby byli kompatibilní s Českem“.

Migranti do ČR? „Špidla měl pravdu a já se mu smál.“ Přišla omluva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Kamberský

„Jedna z největších výčitek a ostud se týká Vladimíra Špidly. Tehdejší sociálnědemokratický premiér na přelomu tisíciletí prorocky pravil, že by se Česko mělo soustředit na imigraci z ,kulturně blízkých zemí' – a pisálek se mu z výšin svých liberálních ideálů a třiceti let břitce vysmál,“ píše Kamberský ve své omluvě Vladimíru Špidlovi.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29714 lidí
„Špidla měl pravdu. Ve více významech. Jednak bez migrace by Česko opravdu vymíralo – nebýt těch, kteří poslední tři dekády směřují do Čech a na Moravu, byli bychom už desetimilionovým, nikoli takřka jedenáctimilionovým národem. A ještě větší pravdu měl ohledně kulturně blízkých zemí,“ dodává komentátor, že sice sám netrpí panickou hrůzou z „afghánských mladíků“ jako velká část české populace, ale prostým faktem je, že migranti a běženci z Ukrajiny, Bulharska či Rumunska se začleňují do naší poměrně homogenní společnosti výrazně snadněji než některé menšiny do některých západoevropských národních společností.

Kamberský si podle svých slov na tento starý hřích vzpomněl při zdejší debatě o evropské „migrační dohodě“, která rozvášnila některé české politiky. K tématu doporučuje poslechnout si na serveru iDnes vidcast Rozstřel, kde obsah, význam a důsledky dohody vysvětluje poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. Podle něj „dohoda“ v reálu platit nebude, je to jen vyjednávací pozice Rady pro jednání s Evropským parlamentem, ale do eurovoleb se nic reálného neupeče.

I tak Pojar ale velmi kvituje změnu postoje, kterou provedly leckteré západoevropské země, a jak moc se státy jako Itálie či Dánsko přiblížily pozicím, jež hlásají země Visegrádu už pět let.

Komentátor poukazuje, že Pojar v podstatě říká to samé, co hlásal před dvaceti lety levicový „snílek“ Vladimír Špidla: „My se musíme dívat dál, za horizont uprchlické krize a války na Ukrajině, takovým způsobem, abychom si mohli vybírat migranty, kteří k nám chodí, aby byli kompatibilní s Českem.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …