Milan Štěch: Mnoho stran v opozici posiluje, neměli bychom legitimizovat Babiše. Pak se pustil do Foldyny...

14.05.2018 21:03

Milan Štěch (ČSSD), předseda Senátu ČR, byl hostem pondělního Interview ČT24 moderátorky Světlany Witowské. Senátor Štěch se již několikrát v minulosti vyslovil proti spolupráci ČSSD s hnutím ANO na vládním půdorysu. Podle něj již jednou na to sociální demokracie doplatila. Svůj postoj i dnes v Interview na ČT24 potvrdil. „Nesměla by tam být osoba, která má takové osobní problémy,“ řekl důrazně, za jakých podmínek by se k vládě vyslovil pozitivně.

Milan Štěch: Mnoho stran v opozici posiluje, neměli bychom legitimizovat Babiše. Pak se pustil do Foldyny...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Na opoziční lavici Štěch nevidí nic špatného. „Mnoho stran v opozici posiluje,“ hájil Štěch variantu, kdy by ČSSD nebyla ve vládě. Problém vidí hlavně v osobě trestně stíhaného premiéra. „Ono když to zkusíte, tak umožníte legitimizaci Andreje Babiše na premiéra,“ odpovídá senátor na dotaz, zda by nebylo vhodné tuto variantu alespoň vyzkoušet. Podle něj by sociální demokracie neměla nechat ve vládě trestně stíhaného člověka. Domnívá se, že existují zásady, které by se měly dodržovat.

Za jakých podmínek by pak předseda Senátu takový vládní model podpořil. „Nesměla by tam být osoba, která má takové osobní problémy,“ řekl důrazně a odkázal znovu k trestnímu stíhání šéfa hnutí ANO. Argumentem pro něj není ani to, že by sociální demokracie „zachránila“ společnost před vládou podporovanou extremistickými stranami. „Ne, to pro mě není argument,“ řekl a dodal, že před sociální demokracií jsou i jiné strany, které mohou převzít tuto zodpovědnost.

Do personálních nominací sociální demokracie na jednotlivé resorty příliš nevidí. „Musíte se ptát jinde,“ odkázal Štěch. „Pro jasné vztahy by bylo dobře vědět, jak vláda bude vypadat,“ zhodnotil dále  předseda Senátu možnost zveřejnění kandidátů na ministry ze strany hnutí ANO. Současně uznal, že to je záležitost hnutí. 

Nový místopředseda ČSSD a poslanec Jaroslav Foldyna se nedávno postaral o rozruch na akci ruského motorkářského gangu Noční vlci v Praze, kde se pustil do sporu s aktivistou Martinem Uhlířem. Podle Štěcha je účast poslance na akci jeho osobní věc. Problém vidí v jeho následné reakci. „Jsou to nešťastné výroky,“ uvedl a znovu zopakoval, že takové výroky by místopředseda strany neměl sdílet. Přiklání se k  názoru, že takoví lidé by neměli figurovat ve vedení strany. „Orientace sociální demokracie je úplně jiná,“ připomněl. 

Spojené státy v pondělí odpoledne slavnostně otevřely nové velvyslanectví v Jeruzalémě. Došlo tak k přesunu ambasády USA z Tel Avivu. Stěhování ambasády vyvolalo v oblasti výrazné nepokoje. Podle Štěcha je to chyba. Spojenci by podle něj měli postupovat společně. „Toto rozdělení není nic dobrého,“ uvedl. Podle něj došlo k nerovnováze, která může způsobit mnoho dalších problémů. „Situaci to spíše zkomplikuje,“ uzavřel predikcí, jak vidí další vývoj v oblasti. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…