Mile mě překvapila reakce Kalouska, řekl viceprezident NKÚ

10.10.2012 19:15

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) vydal v poslední době několik zpráv, týkajících se fungování státní správy. Viceprezident Miloslav Kala byl mile překvapen reakcí ministra financí Miroslava Kalouska na zprávu, která upozorňovala na chybu v hospodaření České exportní banky.

Mile mě překvapila reakce Kalouska, řekl viceprezident NKÚ
Foto: hns
Popisek: Kontrolní protokol NKÚ, ilustrační foto.

"Musím říct, že jsem byl dneska překvapen, když ministr financí zareagoval na zprávu NKÚ o České exportní bance a řekl, že skutečnost je ještě horší, než říká zpráva NKÚ. To, jak zareagoval, hodnotíme zatím jako uspokojivé," řekl s potěšením Kala v pořadu Interview ČT24.

Další postup a vývoj je v rukou jiných orgánů. "My nevykonáváme tresty. My máme být v dělbě moci zrcadlo, které řekne, jak my vidíme tu situaci, která je. Naším úkolem je být absolutně korektní, nezávislí a přesní. S tím zrcadlem pak musí nějak naložit vláda, novináři a veřejnost," popsal Kala principy fungování NKÚ.

Kala uvádí příklad v souvislosti s Lesy ČR. "My jsme popsali stav, jak ho vidíme v Lesích ČR, a tato instituce se nyní snaží změnit obraz, který my jsme poskytli. My na to říkáme, že naše práce skončila, my jsme složili obraz a poskytli ho. Dokonce jsme podali i trestní oznámení, protože jsme přesvědčení, že došlo k porušení zákona, tím nyní končíme."

Audit veřejných financí na MPSV

Nejvyšší kontrolní úřad zahájí v listopadu tohoto roku kontrolní akci na ministerstvu práce a sociálních věcí. V tomto případě dostal úřad dva podněty - ze Senátu i sněmovny. Prověřeno bude také hospodaření se státním rozpočtem v oblasti IT.

Kala vysvětlil také podstatu práce NKÚ. "My posuzujeme něco, čemu říkáme měření hodnoty za peníze. Já dávám nějaké peníze a za to mám dostat hodnotu. A tady se dostáváme k tomu, že za vydané peníze stát nedostává odpovídající hodnotu," popisuje problém viceprezident NKÚ.

Ve všech oblastech hospodaření s veřejnými financemi se podle Kaly rozvíjí a zdokonaluje systém korupce, kdy jednotlivé kroky jsou v souladu se zákonem, ovšem výsledek odpovídá trestné činnosti. Není tomu tak pouze v případě České republiky, s podobnými problémy se potýkají i ostatní evropské země.

V současné době jednají zákonodárci o ústavní novele, která by NKÚ podstatně rozšířila pravomoci. Mohl by tak kontrolovat i polosoukromé společnosti a prověřovat hospodaření na úrovni obcí a krajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

7:10 Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

Umělec David Černý se v debatě o svém nejnovějším díle „motýlů“, visících nad pražskými ulicemi, dov…