Miliarda euro na pomoc uprchlíkům. O tom se teď jedná v Bruselu

23.09.2015 21:25

V Bruselu se koná zvláštní politický summit k uprchlické krizi a zpravodaj ČT Bohumil Vostal v pravidelných vstupech hlásá, co se děje. Krátce po osmé např. divákům oznámil, že teď je těžké říci, jak vášnivá debata mezi politiky probíhá, protože právě večeří. A čeká se prý na to, jak se projeví slovenský premiér Robert Fico.

Miliarda euro na pomoc uprchlíkům. O tom se teď jedná v Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Premiéři EU jednají, co dál v uprchlické krizi. „V tuto chvíli evropští lídři shánějí peníze určené na pomoc zemím sousedícím se Sýrií. Mělo by jít nejméně o miliardu eur,“ prozradil Vostal. Z jeho úst také zaznělo, že je těžké říci, jaká atmosféra panuje za zavřenými dveřmi jednacího sálu. S velkým napětím se prý ale čeká na to, co přijde, až jednání pozdě v noci skončí, otevřou se dveře a promluví např. slovenský premiér Robert Fico, který dal opakovaně najevo, že se naši sousedé s diktátem kvót prostě nesmíří.

Kupříkladu Francie ovšem dává najevo, že jsou kvóty nástrojem, na němž se láme chleba. A to i přestože Francie nemá jen pozitivní zkušenosti s uprchlíky žijícími na jejím území. Určitá dělicí čára je dobře vidět i na francouzské politické scéně. Zatímco levicové strany důsledně hovoří o běžencích jako o uprchlících, kterým je třeba pomáhat, francouzská pravice důsledně používá slovo migrant, zaznělo také v ČT.  

Zmíněná miliarda eur má pomoci především zemím sousedícím se Sýrií, které čelí nejsilnějšímu přílivu migrantů, o němž se nám v Česku v zásadě ani nezdálo. Dalším důležitým bodem má být ale i debata, jak účinněji chránit vnější hranice EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…