Miliardář Zdeněk Bakala legálně tuneluje byty OKD, píše Erik Best

15.08.2013 13:34

Novinář amerického původu Erik Best na svém webu Fleet Sheet ve čtvrtek napsal o tom, že miliardář Zdeněk Bakala díky OKD vydělal na dividendách a primární veřejné nabídce akcií 2,7 miliardy eur a nyní opakuje strategii "legálního tunelování" ve společnosti RPG byty, která vlastní 44 tisíc bytů vyvedených z OKD.

Miliardář Zdeněk Bakala legálně tuneluje byty OKD, píše Erik Best
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

"Zdeněk Bakala a jeho společníci si před primární veřejnou nabídkou akcií (IPO) OKD v roce 2008 vyplatili na dividendách 1,5 miliard eur a na IPO samotné vydělali dalších 1,2 miliard eur," píše Best.

  • Celé znění Bestova komentáře čtěte ZDE.

Ačkoli při současné ceně akcií má jejich zbývající podíl v NWR hodnotu pouhých 153 milionů eur, vydělali si už tolik, že ať se s NWR v budoucnu stane cokoli, finančně se jich to v podstatě nedotkne. Bakala to prý připustil v rozhovoru pro časopis Forbes, když řekl, že OKD představuje méně než desetinu jeho aktiv a jeho život to nijak nekomplikuje.

Legalizace tunelování

"Bakala teď opakuje stejnou strategii 'legálního tunelování' ve společnosti RPG byty, která vlastní 44 000 bytů vyvedených z OKD. V dubnu vydala RPG obligace za 400 milionů eur, které chce použít převážně na výplatu dividend v odhadované výši 330 milionů eur," píše novinář.

Bez ohledu na to, co se stane s RPG byty, až NWR zkrachuje a tisíce lidí si nebudou moci dovolit platit nájem, Bakalu a jeho společníky to nemusí z finančního hlediska nijak trápit, peníze už prý budou mít dávno v kapse, uzavírá novinář.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …