Miliardář a předseda ODA Sehnal chce spustit vlnu podpory nevidomým sportovcům

18.04.2018 16:32

Předseda ODA, miliardář Pavel Sehnal chce rozjet akci, která by vedla k finanční podpoře organizací poskytujících podporu nevidomým sportovcům. Dárci by se ale před samotným darem museli sportovně motivovat. Pavel Sehnal kvůli tomu uběhl na běžkách tisíc kilometrů. Další akce plánuje na kole. Inspirovat k podpoře chce i v dalších částech České republiky.

Miliardář a předseda ODA Sehnal chce spustit vlnu podpory nevidomým sportovcům
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Miliardář Pavel Sehnal věnoval nevidomým sportovcům symbolických deset tisíc korun

Tělovýchovná jednota Zora v centru Prahy se zaměřuje na podporu sportovních aktivit nevidomých. Spolek se věnuje jak výkonnostním sportovním disciplínám, tak volnočasovým aktivitám jako například turistice důchodců. TJ Zora letos oslaví pomyslné „čtyřicátiny“.

Podle tajemnice TJ Zora Jitky Jelínkové obsahuje spolek celkem 11 oddílů a v současné době má 104 členy včetně trenérů a asistentů. „Řádově jde o nějakých 80 lidí, kteří mají velký zrakový hendikep,“ sdělila ParlamentnímListům.cz tajemnice.

„Máme dvě klubovny, kde se provozuje několik sportů. Z peněz pořizujeme speciální náčiní pro provozování sportů. Věnujeme se i dětským sportovcům,“ doplnila k aktivitám své organizace.

Co se týče sportů, kterým se nevidomí s podporou Zory věnují, na výběr jich je celá řada. Od variace na stolní tenis zvané Showdown, která je podle Jitky Jelínkové velmi fyzicky náročná a především pak drsná, jelikož mají z prudkých úderů míče hráči omlácené lokty, přes variantu pozemního hokeje a cyklistiky až po šachy.  

Určitým omezujícím faktorem však je to, že nevidomí vždy musejí sportovat s asistencí, bez které se neobejdou, ať již jde o vodiče pro jízdu na kole či běžkování nebo trenéra v šachu.

Toho si před nedávnem podle svých slov všiml i majitel finanční společnosti SPGroup a od letošního roku i politicky aktivní předseda znovuzrozené ODA Pavel Sehnal.

Sehnal je vášnivým běžkařem a během své účasti na prestižním běžkařském závodu Vasaloppet ve Švédsku se setkal se zvláštním zážitkem. Jen pár kilometrů před cílem jej totiž se svým vodičem předjela nevidomá závodící, kterou jen krátce po startu prý nechal daleko za sebou.

Nějaký čas od té doby uplynul, a když se Sehnal chystal na letošní běžeckou sezónu, přihodil se mu na ruce malý úraz, kvůli kterému musel na lyžích běhat bez hůlek. V té chvíli si podle svých slov začal uvědomovat, jak to mají nevidomí sportovci těžké, a to i oproti těm s nějakým odlišným hendikepem.

„Hendikepovaný sportovec jako například člověk, kterému chybí třeba nějaká končetina, může ten daný sport provozovat sám. Jenže nevidomý sportovec sport provozovat sám vůbec nemůže,“ sdělil svůj pohled ParlamentnímListům.cz Sehnal. V každém případě k sobě potřebuje někoho, kdo mu bude asistovat,“ upřesnil. „Nevidomý sportovec zkrátka partnera potřebuje a musí kolem sebe nalézt lidi, kteří jsou ochotni s ním sport sdílet a pomoci mu.“

 

A tak Sehnal přikročil od slov k činům a rozhodl se spolek TJ Zora podpořit. A protože se chtěl sportovně motivovat a rád běžkuje, rozhodl se, že v letošním roce na běžkách uběhne 1 000 kilometrů. Za každý uběhnutý kilometr pak na transparentní účet TJ Zora odešle 10 korun.

Podle svých slov má již splněno a odběháno. Běžkařská sezóna již skončila a polovinu z celkové tisícovky kilometrů si Sehnal odběhal pěkně v Česku, v Jizerských horách. „Většinou to je tak, že parkuji v Bedřichově a z toho Bedřichova pak startuji okruh většinou na Kristiánov nebo na Knajpu, z Knajpy potom na Jizerku,“ upřesnil Pavel Sehnal naší redakci své běžecké trasy. „To jedno kolečko osmdesátikilometrové, které se tam snažím naběhat, zabere člověku celý den a v podstatě proběhnu ty Jizerky křížem krážem,“ doplnil.

Slibovaných deset tisíc korun Sehnal již TJ Zora odeslal na účet. Jak sám přiznává, částka to není nikterak vysoká, obzvláště z pohledu úspěšného podnikatele „Nicméně kdybych jim poslal sto tisíc, nikdo si toho zřejmě ani nevšimne. Symbolická částka deset tisíc může ale k pomoci inspirovat i ostatní,“ dodal k meritu věci.

Důležité podle Sehnala je ale i to, aby se lidé k daru motivovali. „Nemusíte uběhnout zrovna 1 000 kilometrů. Stačí udělat deset kliků, dřepů nebo navštívit posilovnu. Za každý předem určený a splněný cíl pak dáte určitý finanční dar,“ vysvětlil Sehnal.  

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části

Tomu, že Sehnalova pomyslná „první vlaštovka“ zabere a přiláká k podpoře nevidomých sportovců i další, věří i tajemnice TJ Zora Jelínková.  „Vím o minimálně dvou lidech, kteří aktuálně na svém vytyčeném sportovním cíli pracují a plánují nám za něj poslat dar,“ sdělila ParlamentnímListům.cz. Mělo bby podle ní jít o lidi, kteří jsou činní i v politice. „Konkrétně nebudu říkat, dokud nebude splněn cíl,“ upřesnila Jelínková.

Další kroky plánuje i Sehnal. „Teď běžkařská sezóna skončila. Ale já rád jezdím na kole a říkal jsem si, že bych rád navštívil různé části České republiky a tam, kam zavítám, se pokusím najít nějaký sportovní oddíl, který pod sebou má nevidomé sportovce, a já tomu oddílu přispěju,“ sdělil Sehnal s tím, že by akci rád přenesl i do dalších částí České republiky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zed

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…