Miliardáři a xenofobní populisté zmanipulovali tradiční voliče levice. Český exministr přednesl na mezinárodní konferenci návrh, jak jim čelit

13.05.2017 20:13

REPORTÁŽ „Rozhodovací moc mají v rukou nevolení finanční oligarchové a establishment, který jim poctivě slouží,“ uvedl bývalý ministr zahraničí Jan Kavan na Vratimovském semináři ve Frýdků-Místku, který je už tradičním diskusním fórem, které pořádá KSČM. Podle Kavana proti vládě oligarchů, kteří se budou opírat „o zdivočelé xenofobní populisty,“ nelze bojovat brexitem nebo politikou Donalda Trumpa či Marine Le Penové. V referátu, se kterým vystoupil, se ale hlavně věnoval dopadům brexitu na směřování EU a České republiky, pozastavil se nad návrhy premiérky Theresy Mayové s odkazem na konstatování novinářů, že „zaparkovala tanky na labouristické louce“. Pak také od něj zaznělo: „Vytvářejí se podmínky ne nepodobné těm, které ve 30. letech minulého století vedly k výzvám k vytváření jednotné fronty proti fašismu.“

Miliardáři a xenofobní populisté zmanipulovali tradiční voliče levice. Český exministr přednesl na mezinárodní konferenci návrh, jak jim čelit
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý ministr zahraničí Jan Kavan

„Mám neodbytný pocit, že kolem brexitu je u nás řada nedorozumění a předsudků,“ uvedl na úvod bývalý ministr zahraničí Jan Kavan. Pak shrnul fakta. Nejdříve upozornil na to, že průzkumy odhadovaly, že výsledek bude těsný, ale zvítězí spíš odpůrci brexitu. Předpokladům uvěřil jak tehdejší premiér, tak hlavní brexitáři, kteří na situaci nebyli připraveni. „Zdůrazňuji, vůbec se nehlasovalo o členství v EU, hlasovalo se o spokojenosti nebo nespokojenosti se současnou situací,“ doplnil Kavan.

„Pokud jde o výmysly brexitářů. K jejich vítězství přispěla kampaň do značné míry postavená na zkreslenostech, předsudcích a vyslovených lžích. Nejznámnější je slogan, s nímž po Británii jezdily autobusy, který hlásal, že brexit ušetří 350 milionů liber týdně a tuto částku slíbili dát na rozvoj populárního, zdůrazňuji, státního zdravotnictví. Jen několik hodin po ohlášení výsledků referenda tehdejší předseda UKIP Nigel Farage přiznal, že samozřejmě k ničemu takovému nemůže dojít. Brexitáři hráli na nacionalistickou strunu a zdůrazňovali, že brexitem ‚dostaneme naši vlast zpět‘. Slibovali prosperitu,“ připomněl Kavan s tím, že se nesnažili vyvracet dojem, že bude možné si ponechat přístup na jednotný evropský trh a současně zastavit příliv lidí z naší části Evropy. Kavan také konstatoval, že byly odmítnuty analýzy o tom, že bude mít brexit negativní dopad na hospodářství.

Trump Mayovou pochválil za statečnost, a to je vše

Bývalý ministr zahraničí se pak věnoval dopadů odchodu Velké Británie z EU. „Propad britské libry a to až na úroveň před jedenatřiceti lety,“ podotkl. Připomenul, že největším cílem britského exportu jsou USA. V roce 2014 reprezentoval britský export do USA asi 17 procent celkového exportu. „Britský export do EU je ale také nesmírně významný a tak premiérka Teresa Mayová doufala, že jeho možnou ztrátu nebo spíše značné snížení bude kompenzovat zlepšenou obchodní dohodou s prezidentem Donaldem Trumpem, který hlasitě podporoval brexit a dokonce vyzýval další členské státy, aby následovaly příkladu Velké Británie. Theresa Mayová byla jednou z prvních zahraničních návštěv, kterou Donald Trump po svém zvolení přijal. Pochválil její postoje, statečnost, ale jakékoli zlepšení vzájemného obchodu neslíbil, neboť samozřejmě nechce dělat nic na úkor obchodu USA a EU,“ popisoval Kavan.

„Řada zahraničních firem, společností a mezinárodních agentur nyní uvažuje o přestěhování na evropský kontinent. Je ironické, že se tak velmi pravděpodobně zvýší nezaměstnanost v průmyslových městech, kde většina dělníků nespokojených se svou situací hlasovala pro brexit,“ dodal s tím, že nejhůř na tom bude automobilový průmysl, protože jde o evropské společnosti nebo americké firmy s velkým zájmem o evropský trh. Připomenul propad globálních akcií, nálady veřejnosti ve Skotsku i to, jaký vliv na hlasování měla migrace z naší části Evropy. Zhodnotil i to, že zatím brexit nikoho v praxi neinspiruje a Marine Le Pen prezidentské volby prohrála. Upozornil, že pád popularity kancléřky Angely Merkelové se zastavil. V Holandsku strana Geerta Wilderse prohrála v souboji s proevropskou vládní stranou, ale posílila. V Rakousku hlasovali pro setrvání v EU. V Dánsku se podpora EU po odchodu Británie zvýšila. A popsal i situaci v dalších státech. Pak se podrobně věnoval pozici Liberal Party.

Mayová, cituji, „zaparkovala tanky na labouristické louce“

Pozastavil se také u některých kroků britské premiérky. „Například ve svém prvním projevu Theresa Mayová překvapila obhajobou demokratického uspořádání na pracovišti. Navrhla prosadit do správních rad velkých firem zástupce zaměstnanců podle německého vzoru. Tak daleko nešlo ani vedení labouristické strany. Reforma zůstala velmi nekonkrétní, není jasné, kdo a jak bude vybírat zástupce zaměstnanců, zda se bude reforma týkat všech firem, nebo bude rozhodovat velikost. Někteří známí novináři ovšem konstatovali, že tímto postojem Theresa Mayová, cituji, ‚zaparkovala tanky na labouristické louce‘.“

Poukázal na kontroverzní návrh snížit obrovské platy manažerů velkých firem, což její poslanci několikrát odmítli. „Argumentuje takzvaně pro více sociálně zodpovědný kapitalismus. Na druhé straně je potřeba si připomenout, že Theresa May urputně bojovala proti minimální mzdě a proti řadě dalších sociálně orientovaných návrhů,“ dodal s tím, že premiérka v posledních měsících otočila a nyní prosazuje tvrdý brexit. „Osobně jsem přesvědčen, že to bude mít dlouhodobě negativní dopad na britskou ekonomiku. Ale bude trvat několik let, než se to projeví a během této doby argumenty proevropské levice nebudou znít přesvědčivě,“ podotkl.

Rozhodovací pravomoc mají nevolení finanční oligarchové

Dopady na Českou republiku podle něj nelze teď přesně odhadnout, protože nejsou věrohodné údaje. Obecně lze konstatovat, že budou spíš minimální. „Nepřekvapuje, že se tím levice nějak moc nezabývá. Více mě překvapuje, že ani evropská, natož česká, levice si nevytvořila společný postoj, natož strategii, jak čelit tomuto nástupu populismu, extrémnímu nacionalismu živenému předsudky a strachem. Je pochopitelné, že lidé odmítají současný evropský status quo, kde rozhodovací moc mají v rukou nevolení finanční oligarchové a establishment, který jim poctivě slouží. Ale bojovat s nimi podle mého přesvědčení nelze brexitem nebo politikou Donalda Trumpa či Marine Le Penové. To naopak vytváří prostor pro nahnědlý nacionalismus, jejímž příštím terčem bude nejednotná a proto oslabená levice. Levice dnes bohužel selhává všude, kam se podíváte,“ uvedl Kavan.

Pak se opět vrátil k prezidentským volbám ve Francii. „Levice nabídla jen heslo ‚7. květen beze mne‘ a bílé lístky. Asi 12 milionů lidí se k hlasování nedostavilo a 4 miliony lístků bylo neplatných,“ dodal. Zmínil i to, že řada levicově orientovaných občanů volila Le Penovou, protože její program se v některých bodech podobal programu levicového Mélenchona. „Sympatická byla její ostrá kritika establishmentu a evropských pořádků či spíše nepořádků. Její poněkud demagogická hesla byla podobná heslům Trumpa nebo brexitářů. Podle mého ovšem levice nenamířila reflektory na nahnědlé kořeny filozofie Národní fronty, pochopitelný odpor k neoliberalismu poněkud zamíchal prioritami. Podobný dopad měl v USA odpor proti Hillary Clintonové, která zcela věrně zastupovala americký establishment a mocné developery. A i tam pak část levice volila miliardáře, který útočil proti zaběhaným pořádkům, proti establishmentu. Ovšem podotýkám, že ne proti mocným bankéřům z Wall Streetu. Proti nim útočil jen Bernie Sanders. Nikdo jiný,“ dodal.

Kavan uvedl, že po zvolení se prezident Trump obklopil „zbohatlými generály“, nejdříve ostře kritizoval Severoatlantickou alianci, ale vzápětí ji pochválil jako pilíř naší bezpečnosti. „Nejdřív sliboval, že nebude válčit, pak bombardoval Sýrii na základě podobných spekulací, kterým se odůvodnila invaze do Iráku v březnu 2003. Trump jde podle mého na ruku mocným olejářským a těžebním společnostem. Jeho heslo ‚Amerika na prvním místě‘ nenabízí chudým našeho světa nic jiného než stále beznadějnější perspektivu. Jeho islamofobie dokonce narazila i na americké zákony a soudy. Přesto mi ho řada českých levicových přátel stále chválí,“ uvedl také Kavan.

Brexit i Trumpa podporovaly firmy napojené na miliardáře

Podle Kavana dnes existuje řada důkazů o tom, že brexit i Trumpa aktivně podporovaly vojenské a zpravodajské firmy napojené na některé miliardáře. „A tyto firmy v tomto boji aktivně a účinně zneužívaly data, která získaly na sociálních sítích. Levice podle mého podobnou a mocnou internacionálu nemá. Naopak je čím dál více nejednotná. Mimo jiné ji rozděluje pohled na migrační problematiku, ale i na to, jak reformovat EU,“ konstatoval.

S odkazem na vize mírové a demokratické Evropy varoval: „Situace je přátelé vážná, mám neodbytný dojem, že se vytvářejí podmínky ne nepodobné těm, které ve 30. letech minulého století vedly k výzvám k vytváření jednotné fronty proti fašismu.“ Upozornil na to, že terčem může být kdokoli a dnešní levice by měla být poučitelnější.

Pak také uvedl: „Nebezpečí je, že nám zanedlouho budou zcela autoritativně a nedemokraticky vládnout miliardáři, kteří jsou přesvědčení, že stát lze řídit jako vlastní firmu. Tady mám samozřejmě na mysli Donalda Trumpa, kdyby vás náhodou napadl někdo jiný... A budou se opírat o zdivočelé xenofobní populisty. Tady mám samozřejmě na mysli Steva Bannona...“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…