Miliardový tunel se vyšetřuje už osmnáct let. Pachatelům prý jdou na ruku i státní zástupci

24.01.2015 7:55

Na stránky denního tisku se opět dostala kauza tunelování CS Fondů, která se táhne už 18 let a není u konce. Lidové noviny zjistily, že z vyšetřovacích spisů a dalších dokumentů plyne, že policie zkoumá roli státních zástupců, kteří údajně mohli napomoci zmizení jedné miliardy a přispět k beztrestnosti jejich příjemcům.

Miliardový tunel se vyšetřuje už osmnáct let. Pachatelům prý jdou na ruku i státní zástupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Městský soud rozhodl o vině Romana Janouška. Má si odsedět tři roky a na pět let má zákaz řízení. Verdikt není pravomocný, vyslechnout si ho v soudní síni Janoušek nebyl

Už v roce 1997, kdy z CS Fondů odplynulo na desítky zahraničních kont 1,23 miliardy korun, policisté a žalobci věděli, kdo byl příjemcem peněz, a část sumy například v Lichtenštejnsku či Švýcarsku byla dokonce zablokována.

LN popisují, že nucený správce CS Fondů se pokusil alespoň část peněz získat zpět a pustil se do vyjednávání se známými příjemci peněz. Chtěl údajně domluvit, kolik si ponechají a kolik vrátí. Spolupracoval tehdy s advokátní kanceláří Váňa, Pergl a partneři a dotyčným prý sliboval, že jim zajistí beztrestnost. Nakonec se podařilo vrátit do fondů jen pětinu ukradené sumy. Miliarda zmizela a strůjci transakcí skutečně nebyli nikdy potrestáni.

A nyní se objevuje onen sledovaný moment. K tomu, aby se toto mohlo uskutečnit, pomohlo podle LN Městské státní zastupitelství v Praze. Požádalo totiž lichtenštejnské a švýcarské úřady, aby odblokovaly zachycené peníze. Navzdory poznatkům prý uvedlo, že firmy a osoby, které se na transakcích podílely, nejsou v Česku podezřelé. Na kauzu tehdy dohlížel žalobce Zdeněk Jedinák, který později ze státního zastupitelství odešel a stal se zaměstnancem právě advokátní kanceláře Váňa, Pergl a partneři.

V rozhovoru s LN Jedinák nechtěl svou roli komentovat. Argumentoval údajně tím, že je vázán mlčenlivostí a že to také ohrožuje jeho bezpečnost.

Čeho se tedy Jedinák bojí?

Na aktuální otázku LN, zda policie v souvislosti s kauzou CS Fondy vyšetřuje možnou korupci státních zástupců a zda mezi vyšetřovanými jsou i Zdeněk Jedinák a Marcela Kratochvílová, mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej odpověděl: "K věci mohu jen sdělit, že případem CS Fondů se náš útvar stále zabývá. Nemohu se vyjádřit k jednotlivým fyzickým osobám, na které se dotazujete, neboť ke jménům osob se policie nevyjadřuje.“

Deník se rovněž zabývá otázkou, čeho se polistopadový poslanec za komunistickou stranu a pozdější státní zástupce Zdeněk Jedinák bojí.

V této souvislosti LN poukazují na vyšetřovací spis a nepublikované části rozhovoru pro časopis Týden.cz z prosince roku 2011 německého podnikatele Klause Schimmelpfenniga, který také tvrdil, že necelá půlmiliarda korun z vytunelovaných CS Fondů údajně skončila u uhlobarona a jednoho z nejbohatších Čechů Pavla Tykače. Schimmelpfennig, který měl údajně zlegalizovat peníze vyvedené do zahraničí, to řekl u soudu.

Tentokrát se jeho odpovědi týkaly právě Jedináka. "Měli jsme schůzku v Lichtenštejnsku poté, co tam začalo vyšetřování, a advokát CS Fondů pan Pergl udělal nabídku, že za 2,5 milionu německých marek se postará, aby se veškeré vyšetřování zastavilo.“ Schimmelpfennig opakovaně potvrdil, že těch 2,5 milionu marek advokátu Perglovi zaplatil, a ještě dodal, že mu Pergl prozradil, jak udělal Jedinákovi nabídku: "Přišel k Jedinákovi a řekl: Ty jsi dobrý právník, proč pracuješ jako státní zástupce? Mám pro tebe dobrý džob… Slyšel jsem, že mu dal 500 tisíc německých marek,“ tvrdil podnikatel.

Mnohá Schimmelpfennigova tvrzení je podle LN třeba brát s velkou rezervou. Je ale faktem, že JUDr. Jedinák ze státního zastupitelství odešel a začal pracovat v advokátní kanceláři Váňa, Pergl a partneři. Ta od té doby změnila jméno na Dáňa, Pergl a partneři.

Až v prosinci 2013 byl podle informací LN Zdeněk Jedinák pozván protikorupční policií k podání vysvětlení. Odmítl to však s odůvodněním, že by si výpovědí mohl sám přivodit stíhání za přijímání úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…