Milion chvilek? Ptejte se, kam se ztratily ty miliony z účtů. Chování ČT a dalších s otazníky

04.06.2021 8:05

Spolek Milion chvilek pro demokracii za dobu své existence svolal celou řadu demonstrací za nezávislost justice. Ne vždy k tomu však měl pádný důvod, upozorňuje devatenáctiletý aktivista a hlavní organizátor hnutí Odchod.eu Matěj Gregor. A i když protivládní protesty chvilkařů zdaleka nedosahují statisícových rozměrů, jako jsme zažili v roce 2019 na Letné, je podle mladého aktivisty s podivem, kolik pozornosti jim stále česká média věnují. Ta by měla prý psát spíše o tom, kam se ztratily miliony, které hnutí získalo od svých dárců a jak překrucují informace.

Milion chvilek? Ptejte se, kam se ztratily ty miliony z účtů. Chování ČT a dalších s otazníky
Foto: Repro XTV
Popisek: Matěj Gregor, aktivista, organizátor Odchod.eu,

Naposledy spolek Milion chvilek demonstroval v Praze proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO). Cílem akce bylo hájit nezávislost justice po nedávném oznámení nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, že ve funkci ke konci června končí.

Gregor však připomíná zcela zásadní věc a sice, že Pavel Zeman se rozhodl na svůj post rezignovat z vlastní vůle. „Pokud by byl odvolán, byl by to asi problém. Ale myslíte si, že Pavel Zeman byl odvolán, odvlečen nebo donucen odejít?“ vybízí k zamyšlení ve svém facebookovém příspěvku.

„Kdepak. Někdejší nejvyšší státní zástupce na svou funkci rezignoval. Dokonce ani do médií nešířil informace, že by jej někdo k odchodu nutil. Jestli i v tomto vidí Milion chvilek ohrožení justice, tak musí být skutečně prozíravý,“ pokračuje mladý aktivista.

Anketa

Vážíte si exprezidenta Václava Klause?

37%
32%
hlasovalo: 18891 lidí
Zajímavé podle něj také je, jaké mediální pozornosti se tomuto spolku opětovně dostalo i přes odchod jeho hlavní hvězdy, bývalého předsedy Mikuláše Mináře. „V ulicích bylo 3000 lidí. Tedy zhruba 1,25 % účastníků demonstrace na Letné. Přesto jsme se o demonstraci dočetli na webu České televize, CNN, všech komerčních velkých i malých médií a zároveň o tom informoval každý druhý politik demobloku,“ píše s tím, že by měl člověk skoro pocit, že na Václaváku stálo přes milion lidí.

„Když se zamyslíme, jak málo ‚demonstrantů‘ stačí nějakému spolku, aby se o něm psalo v každém tuzemském médiu, tak je to k zamyšlení,“ zmiňuje například, že jiné demonstrace (proti vládním opatřením, proti přijetí kvót 2015 atd.), takovou mediální pozornost neměly. „A když už měly, tak ve zlém duchu, který se snažil z jejich účastníků dělat extremisty,“ podotýká Gregor.

Jelikož jej znepokojuje tato nevyváženost, závěrem svého textu připojil návhry, o čem by média v rámci tohoto hnutí měla informovat především.

„Kdybych byl redaktorem já, tak bych věnoval mediální pozornost tomu, jak se v Milionu chvilek ztratilo za dva roky přes pět milionů, pak dalších šest milionů v novém spolku jejich bývalého předsedy anebo taky tomu, jak Chvilky překrucují informace na svém instagramu ve stories,“ dal za příklad.

Spolek Milion chvilek s příchodem koronakrize zažíval v minulém roce velký útlum v podobě získaných finančních darů. Jak účet chvilkářů ukázal, nejlépe si vedli v roce 2019, kdy měsíční příspěvky od podporovatelů přesahovaly milion. Z nich však o pár měsíců později zela na účtu pouhá desetina.

Výpis z účtu ukázal, že stav k 1. lednu 2020 byl 3 482 688 Kč, příjmy od začátku ledna 2020 do 27. července 2020 pak dosáhly 1 150 216 Kč, výdaje za toto období však byly 1 210 435 Kč. Ztráta za půl roku byla tedy přes šedesát tisíc.

Jak jsme informovali, Mikuláš Minář byl stejně jako několik dalších lidí placen Milionem chvilek právě ze zřízeného transparentního účtu.

Milion chvilek má ještě jeden účet, neveřejný a podléhající ochraně bankovního tajemství. A právě z něj jsou funkcionáři vypláceni. „Dnes nevíme, kdo tedy těch osm lidí vlastně platí, tedy kdo je jejich zaměstnavatel, kterému skládají účty a vykazují práci,“ kroutila hlavou advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, která přiznala, že ji ani nenapadlo, že by někdo mohl s účty čachrovat takovým způsobem. „Nahlédla jsem na popud diskutujících do transparentního účtu Milionu chvilek, kam lidé posílají peníze. A našla výdaje – letáky, nájmy, zvuková technika... Mzdy žádné. Musím přiznat, že mne nenapadlo, že by platy nebyly hrazeny z tohoto transparentního účtu,“ napsala tehdy advokátka.

Více jsem psali ZDE

Nejde jenom o mzdy. Z netransparentního účtu bylo hrazeno mnoho dalších věcí. Základní rozdělení je takové, že náklady na demonstrace a jednorázové akce jsou placeny z transparentního účtu, na který se chvilkařům skládají babičky po stokorunách. Provoz spolku, platy funkcionářů a vše, co se nazývá „dlouhodobá činnost“, byly placeny z účtu, na který není vidět. Chvilkaři se výdaje snažili pak obhájit ve své výroční zprávě.

O to, kde se ztrácí peníze, které spolek vybírá na transparentní účet od svých dárců, se zajímal také sociolog Jan Keller, který poukázal na podvojné účetnictví u Milionu chvilek. Podle něj mu umožňuje průběžně bilancovat vývoj položek – „má dáti“ – „dal“.

Celý text najdete ZDE

„Na účtu transparentním může kdokoliv sledovat jak výši příspěvků sympatizantů hnutí, tak také výši nákladů na pořádání manifestací. Příjmy a výdaje na tomto účtu dokonale souhlasí. Kdokoliv má zájem, může se zde inspirovat, jak provozovat křišťálově čistou politiku,“ popisuje Keller a věnuje se i druhému účtu, který spravují zaměstnanci zapsaného spolku „Milion chvilek, z.s.“ a který k nahlédnutí není. 

Z tohoto účtu jsou podle Kellera vypláceny mzdy aktivistů a možná i jiné platby. Není tak, jak tvrdí, možné si ověřit výše mezd, pojistného a daní.

„Pomocí svérázné formy podvojného účetnictví se daří Milionu chvilek, který usiluje o rozvoj demokracie v naší zemi, učinit klíčové části svého financování naprosto neprůhlednými. Ředitel české pobočky Transparency International, pro kterého by měla být taková netransparentnost velkou výzvou, řeční na akcích Milionu chvilek. Poučuje veřejnost o důležitosti průhlednosti pro zdravé fungování demokracie,“ uvedl Keller.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…