Miliony Britů podepisují petici, aby referendum neplatilo, hlásí celé odpoledne ČT. Jenže je to úplně jinak

26.06.2016 18:35

Petici za setrvání Velké Británie v Evropské unii navzdory referendu, které rozhodlo o opaku, podepsaly miliony lidí. S touto informací přišlo i dnešní vysílání veřejnoprávní televize ČT24. Již však nepodotklo, že petici může podepsat kdokoli, ze všech konců světa. A své tak k tomu sdělil publicista Tomáš Haas na svém facebookovém profilu.

Miliony Britů podepisují petici, aby referendum neplatilo, hlásí celé odpoledne ČT. Jenže je to úplně jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Petice se věnuje změnám pravidel referenda a vypsání nového. Na to, že by petice mohla být manipulována, upozornil již server The Guardian. V současné době již petici dokonce řeší petiční výbor parlamentu. Sedmdesát sedm tisíc podpisů bylo dokonce odstraněno. Předsedkyně petičního výboru Helen Jonesová uvedla, že lidé, kteří přidávají pod petici falešné podpisy, by měli vědět, že podrývají proces parlamentní demokracie.

Původní text ZDE.

„Oznamuji vám, že jsem právě podepsal petici žádající změnu pravidel referenda a nové referendum. A podepsal jsem ji s hrdostí. Nezlobte se, chtělo se mi být alespoň na chvíli Britem,“ podotkl Haas s tím, že stěhovat se do Londýna však kvůli tomu nechtěl. „Petice, aby byla oficiální a platná, je určena jen britským občanům nebo rezidentům,“ dodal.

V petici také toto deklarujete zaškrtnutím příslušného okénka. „Pak už vyplníte jen nějaké platné britské směrovací číslo. A nakonec ani to nemusíte, protože britský občan může v referendu hlasovati i ze zahraničí,“ řekl Haas. Stanete se tak signatářem. 

Petici naleznete ZDE.

„Ještě se divíte, jak rychle počet nás, signatářů, vyrostl během dvou dní na tři miliony? Nedivte se, podepsat můžete z kteréhokoliv místa na světě. Třeba z Falkland. Nebo z Moskvy. Nebo z New Yorku. A to je obzvlášť důležité, z kterékoliv země EU,“ popsal Haas. A vnímá tak, že my všichni Evropané, kterým záleží na jednotě naší Evropské unie, pomůžeme mladým, inteligentním a vzdělaným britským soudruhům. „Nestojí nás to nic než kliknutí a Evropa je zachráněna, Putinovi sklapne a můžeme svou Unii dále zvelebovat směrnicemi, dotacemi a povinnými kvótami,“ uzavřel.

Celý příspěvek Tomáše Haase:

Vážení přátelé, oznamuji Vám, že jsem právě podepsal petici, žádající změnu pravidel referenda a nové referendum

A podepsal jsem ji s hrdostí.

Nezlobte se, chtělo se mi být alespoň na chvíli Britem.

Stěhovat se do Londýna, abych se stal rezidentem, nebo žádat o britské občanství, jsem nechtěl. Občanství mám už dvě, a v Londýně na můj vkus moc prší.

A tak mi zbývala jen ta petice, protože ta je určena, aby byla oficiální a platná, jen britským občanům nebo rezidentům.

Petici najdete na adresehttps://petition.parliament.uk/petiti…/131215/signatures/new

Vás ovšem slušně o tom, že petice je jen pro Brity autoři informují, a pak své občanství, nebo status rezidenta, musíte dokázat zaškrtnutím okénka "I am a British citizen or UK resident".

Voila a jsem občanem Spojeného Království a věrným poddaným Jejího Veličenstva!

Pro mně ten statut věrného poddaného není žádnou novinkou, jako kanadský občan jsem jím už od sedmdesátých let.

Ale pro mnohé z vás, zvláště monarchisty, to bude okamžik kouzelný a povznášející.
Ale zpět k tomu formuláři petice.

Pak už vyplníte jen nějaké platné britské směrovací číslo. A nakonec ani to nemusíte, protože britský občan může v referendu hlasovati i ze zahraničí.

A stante se petičníkem? Petičářem? Aha. Signatářem.

Tak jednoduché to je.
Ještě se divíte, jak rychle počet nás, signatářů, vyrostl během dvou dní na tři miliony?
Nedivte se, podepsat můžete z kteréhokoliv místa na světě.
Třeba z Falkland. Nebo z Moskvy. Nebo z New Yorku.
A to je obzvlášť důležité, z kterékoliv země EU.

Chápete?

My všichni Evropané, kterým záleží na jednotě naší Evropské unie, přeci pomůžeme našim mladým, inteligentním a vzdělaným britským soudruhům. Nestojí nás to nic než kliknutí a Evropa je zachráněna, Putinovi sklapne a můžeme svou Unii dále zvelebovat směrnicemi, dotacemi, a povinnými kvótami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …