Miloš Zeman: Uctívání Bandery mi vadí. Ale to není tak důležité

03.05.2023 21:17 | Ze sítí

Ukrajinu, ale i stav české státní pokladny probírali prezident Miloš Zeman s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým na XTV.cz. „Kdybych měl říci svoji největší chybu, tak je to špatný odhad Putina, a budiž mi jen slabou útěchou, že se takhle mýlili skoro všichni ostatní politici,“ sdělil v rozhovoru mimo jiné Zeman.

Miloš Zeman: Uctívání Bandery mi vadí. Ale to není tak důležité
Foto: Facebook
Popisek: Miloš Zeman v nové kanceláři

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
Úvodem rozhovoru se Zeman vyjádřil k tomu, zda už udělal inventuru svého prezidentského období. „Já jsem mnohokrát citoval Jeana Paula Sartra, abych vypadal jako intelektuál, který napsal: Pravda o tobě se stane skutečnou pravdou teprve tehdy, projde-li druhými. Takže já tu inventuru čtu – a v různých komentářích, které se teď vyrojily v souvislosti s ukončením mého druhého prezidentského období – a sám sobě si říkám... To je krásný závěr jedné básně: Patroni čeští, stál jsem tam? Stál. Protože vždycky jsem stál na straně těch, kdo se snažili hájit české národní zájmy. A vždycky jsem říkal, že český národní zájem nespočívá ve slovech, ale v činech, a nespočívá v ničem jiném než v ekonomice. Protože jsme malá, exportně orientovaná země a úspěch našeho exportu je jedním z kritérií bohatnutí společnosti, a uznáte, že bohatnutí společnosti, růst životní úrovně je náš národní zájem. Takže patroni čeští, stál jsem tam? Stál,“ zmínil Zeman.

Své pak Zeman řekl i k největšímu omylu, který učinil. „Když se dívám na válku na Ukrajině, tak největší omyl spočíval v tom, že jsem spoléhal, že Vladimir Putin je racionální politik. A ono se to tak skutečně na první pohled zdálo. Ale podívejte se, zaútočit na Ukrajinu, to bylo horší než zločin. To byla chyba. To byla strategická chyba, která se neodpouští a která poškozuje nejenom Putina, ale celé Rusko. Takže kdybych měl říci svoji největší chybu, tak je to špatný odhad Putina a budiž mi jen slabou útěchou, že se takhle mýlili skoro všichni ostatní politici,“ sdělil Zeman.

„Po Jelcinově době se Putinovi podařilo sjednotit Rusko, vrátit mu takříkajíc jeho důstojnost, vrátit víru v to, že Rusko má silného vůdce, což Jelcin bohužel nebyl, a došlo i k určitému zlepšení ekonomických parametrů. A budu cynik a dodám, že můj zájem byl, abychom dostávali právě kvůli tomu růstu životní úrovně z Ruska i levné energetické suroviny, to znamená ropu a plyn. To všechno byla svého času pravda, ale Ukrajina to všechno přemazala,“ zmínil dále k Rusku Zeman. Podle jeho slov jsme se ze závislosti na Rusku už prakticky odpoutali. „Dodávky ruského plynu jsou prakticky nulové, dodávky ropy se výrazně omezují, já mohu samozřejmě doufat, že v Rusku dojde k politickým změnám, a víte proč? Protože porážka se v politice neodpouští. A Putin byl objektivně poražen. Byl poražen vojensky, a co horšího, byl poražen politicky. A říkal jsem mnoha zahraničním politikům a diplomatům, že Putina mohou svrhnout dvě skupiny osob. První jsou takzvaní silovici, to jsou v podstatě, když to zjednoduším, armádní generálové, a druzí jsou oligarchové, protože těm se teď hatí kšefty na západních trzích, konfiskují jim někde majetek, zmrazují jejich vklady v bankách. Takže i když obě tyto skupiny mají velmi různorodý zájem, tak je spojuje nesouhlas ne s Putinovou válkou na Ukrajině, ale s tím, že tato válka je neúspěšná a vede k protiakcím, které je poškozují,“ sdělil Zeman.

„Putin byl poražen tím, že nedokázal při prvním náporu obsadit celou Ukrajinu. Ukrajinský velvyslanec v Berlíně citoval jednoho německého ministra, který v tom únoru 2022 řekl: do několika hodin budete poraženi. Úspěchem Ukrajiny není to, že je okupována část jejího území. Úspěchem Ukrajiny je to, že to není celé území, dokonce že to není ani většina území. A úspěchem Ukrajiny samozřejmě je, že na rozdíl od mínění tohoto německého ministra vznikla obrovská solidarita, které já osobně si vážím a ke které jsem se samozřejmě připojil,“ podotkl Zeman.

„Před nedávnou dobou jsem měl videokonferenci s čínským prezidentem, se kterým jsem se loučil, protože jsem se loučil s několika prezidenty, s německým, izraelským a tak dále, polským, no a říkal jsem mu, že si vážím toho, že Čína zaujala v tomto konfliktu neutrální pozici, což jí umožňuje hrát jakousi mírotvoreckou roli. Což Čína svým způsobem dělá. Je to jedna z možností, jak si obě strany zachovají tvář, a možná že dojde k míru, možná že dojde k příměří, ale podtrhuji to slovíčko možná,“ podotkl dále také Zeman. 

Exprezident se vyjádřil také k tomu, zda by dál podporoval Ukrajinu vojensky. „Ona je podporována vojensky, nikoliv přímou účastí ozbrojených sil, ale dodávkami zbraní včetně munice, a to si myslím, že je v naprostém pořádku. Říkala mi na televizi Prima paní moderátorka Terezie, že řada mých voličů v prezidentské volbě s tím nesouhlasí a podporuje Rusko. A já na to odpovídám, že patřím ke generaci, která byla traumatizována sovětskou okupací v roce 1968. A pochopitelně když tedy velmoc přepadne svého slabšího souseda, tak okamžitě se vynoří analogie s touto sovětskou okupací, a přitom vůbec neříkám, že nemám výhrady k ukrajinskému režimu, nejvíc mě třeba vadí oslava Stepana Bandery, a mohl bych mluvit o dalších věcech, ale to všechno přehlušuje ten akt okupace, který svým způsobem historicky sdílíme spolu s Ukrajinou,“ řekl Zeman. 

Hovořil také o setkání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s českým prezidentem Petrem Pavlem a slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. „Tak je to výraz solidarity a dobře víte, že v politice kromě činů rozhodují i gesta a v určitých případech je i gesto čin. Uvedl bych zcela jiný případ, kdy Willy Brandt poklekl ve varšavském ghettu, je to v podstatě žádost o odpuštění. Samozřejmě mohl tam přijít, uklonit se, položit květiny, ale teprve to, že si klekl, bylo skutečné gesto. Podobné návštěvy jsou také gestem, samozřejmě že vojenskou ani ekonomickou situaci to přímo neovlivní, ale význam gest v politice je obrovský, a to si mnoho lidí neuvědomuje,“ sdělil. 

Samozřejmě že se hovořilo i o situaci v Česku. Jak jsme daleko od bankrotu, o kterém hovoří exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)? „Myslím si, že od Miroslava Kalouska, který kdysi rozdával složenky s tím, že každý dluží 120 tisíc, je to trochu nekorektní věta, která možná vyplývá z toho, že už je de facto mimo politiku,“ řekl Zeman. „Nemluvil bych přímo o bankrotu, posledním bankrotem v roce 1953 byla měnová reforma, byl to fakticky státní bankrot. Předtím roku 1873 vyhlásilo bankrot Rakousko-Uhersko, ale od té doby nebo mezi touto dobou ty bankroty zase tak časté nebyly. Čili mluvit o klasickém bankrotu je poněkud přehnané. Ale souhlasil bych s tím, že například zahraniční agentury nám sníží rating. Když nám sníží rating, budeme se zadlužovat ještě víc, protože budeme platit vyšší úroky,“ dodal. „Opakuji základní tezi: je špatná vláda, kde se současně lidé zadlužují a chudnou, a budu jenom opakovat citát Ronalda Reagana: pokud vláda snižuje naši životní úroveň, vykopněte takovou vládu,“ dodal Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Milouši z Kolína, prezidentem tohoto státu jste přestal být 28.10.2022 , kdy jste vyznamenal komediálního skrčka z UA řádem Bílého lva !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebolero22 , 04.05.2023 9:54:01
Od té doby už jste nebyl ani hodinu prezidentem, ale pokorným sluhou , bez charakteru !!!

|  10 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …