Miloš Zeman je hlupák, napsal publicista Daniel Veselý

07.08.2015 17:11

Publicista, překladatel a přispěvatel Českého rozhlasu, Britských listů a serveru AltPress.cz Daniel Veselý sepsal pro ParlamentníListy.cz komentář s názvem „Zeman je neinformovaný hlupák", v němž kritizuje prezidenta republiky za jeho postoje týkající se problematiky uprchlíků.

Miloš Zeman je hlupák, napsal publicista Daniel Veselý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Publicista Daniel Veselý: Zeman je neinformovaný hlupák  

Český prezident Miloš Zeman se stal jakýmsi hromosvodem tuzemského rasismu a xenofobie vůči uprchlíkům, přestože má chatrné znalosti týkající se této problematiky. Ač na jednu stranu správně viní západní intervence a invaze v islámském světě za zažehnutí uprchlické krize (na nichž se ale podílela i AČR – Afghánistán a Irák), na druhou stranu by nelogicky podnikal další intervence, navrhoval vytváření jakýchsi domobran, vyháněl běžence zpátky na scénu děsivých konfliktů a střežil ve svém vetchém věku a při svém podlomeném zdraví státní hranice ČR se zbraní v ruce. Jinými slovy, odmítá podíl ČR, byť je ve srovnání především s USA, Velkou Británií a Francií malý, na této krizi, čehož populisticky využívá.

Miloš Zeman se tváří jako znalec islámu a islámského nebezpečí, ačkoliv není schopen analyticky diferencovat tuto složitou abrahámovskou víru. Hází téměř dvě miliardy muslimů do jednoho pytle a není schopen pochopit, že drtivá většina muslimů by ráda žila v míru, ba více – že primárními oběťmi islamistů z Islámského státu (Daeš) a arabských diktatur, nezřídka podporovaných Západem, jsou obyčejní muslimové, nikoliv obyvatelé Západu a už vůbec ne Češi, jak dokazují relevantní statistiky.

Prezident ve svém nedávném rozhovoru pro Blesk uvedl: „Nikdo vás sem nezval. Když už tady jste, musíte respektovat naše pravidla, stejně jako my respektujeme pravidla, když přijedeme do vaší země. Když se vám to nelíbí, běžte pryč.“ Uvědomuje si Miloš Zeman, že AČR také do Afghánistánu a Iráku po boku okupanta, který zde způsobil smrt více než milionu lidí a který vysídlil z domovů v případě Iráku čtyři miliony osob a Afghánistánu statisíce lidí, také nikdo nezval? Respektovala tam AČR tamní pravidla, a pokud nikoliv, odešla? Pokud je mi známo, stále tam je.

Zeman na jedné straně oprávněně kritizuje vojenské operace Západu, jež uprchlickou krizi vyvolaly, ale na druhé straně navrhuje akce na potlačení Islámského státu a dalších teroristických režimů, v čemž vidím naprostý logický lapsus. Jestliže prezident kritizuje vzdušnou intervenci NATO proti Libyi, měl by si přečíst Chartu NATO. Česká republika, je-li mu známo, je členským státem aliance. Pokud Zeman tyto akce kritizuje, proč nabízí tutéž medicínu, která by se nám opět vrátila jako nechtěný bumerang?  

Bezzubá a pokrytecká kritika prezidenta Zemana

Český prezident na základě své laciné islamofobie nedávno kritizoval Saúdskou Arábii, která je skutečně jedním z nejhorších režimů na světě. Týkala se však Zemanova kritika taktéž rekordního prodeje zbraní z České republiky v celkové hodnotě 1,9 miliardy korun za rok 2014 do této feudální tyranie? Pokud chce prezident oprávněně peskovat silně represivní režim v Rijádu, měl by začít, takříkajíc, se zametáním vlastního prahu. Saúdská Arábie nejenže utlačuje tamní ženy, šíitskou menšinu, která tvoří 15 procent saúdskoarabské populace, ale vyzbrojuje také džihádistické elementy v Sýrii, kteří tamní poměry silně destabilizují.

Sečteno a podtrženo: Česká republika, jíž je Miloš Zeman nejvyšším politickým představitelem, vyvezla loni do Saúdské Arábie, která přímo destabilizuje Sýrii, z níž uprchly čtyři miliony lidí, rekordní množství zbraní. Přitom prezident by selektoval uprchlíky a muslimům včetně těch ze syrského konfliktu by neprodyšně zavřel dveře, dále pak navrhuje vznik jakýchsi domobran, případně by sám šel bránit vlast se zbraní v ruce, ač má problém dojít ze svého sídla na Vysočině k nedalekému rybníku. Ba více, vracel by uprchlíky do děsivých míst, odkud utekli. Je to nízké a povýtce cynické a pokrytecké, a přesto mu řada neinformovaných občanů tleská.

Primární obětí islamistů jsou muslimové, nikoliv obyvatelé Západu

Dalším závažným faktem a důkazem bezbřeze nízké prezidentovy sociální inteligence je skutečnost, že drtivá většina uprchlíků zůstává v zemích třetího světa – zhruba 80 procent, nikoliv že by všichni „útočili“ na Pevnost Evropu. V Turecku přežívají necelé dva miliony běženců, v Libanonu a Sýrii další miliony, mimo jiné Palestinců (Zeman sveřepě podporuje Izrael ve všem, co dělá, a ignoruje osud čtyř milionů Palestinců, jež měl Izrael podle rezoluce RB OSN číslo 194 repatriovat) a Íráčanů, kde na straně okupanta, jak je výše uvedeno, působila i AČR.

Pokud Česká republika zůstane nadále homogenním skanzenem stádovitě a zkratkovitě přemýšlejících lidí, kteří se většinou se živým muslimem díky dlouhodobé izolaci naší země nesetkali, maximálně tak v turistických rezervacích v Tunisku nebo Egyptě, hrozí nebezpečí tlaku na ostatní země Evropské unie v podobě zvýšené migrantské vlny.

Je směšné, že se Česká republika a její obyvatelé cukají při pomyšlení, že by měli v horizontu dvou let přijmout 1 500 uprchlíků, nezřídka vzdělaných a pracovitých lidí – a sám prezident je v tom při svojí chronické islamofobii podporuje. Přitom je zcela jasné, že obětí islamistů či jiných despotů jsou právě běženci, a to v drtivé míře muslimové, a my jim chceme zavírat dveře před nosem, ač jich je jen hrstka – v porovnání s tím, čemu čelí blízkovýchodní a africké země.

Sdělovací prostředky pak nabízejí z kontextu vytrhané jobovky o tom, jak nás chce kdejaký Afghánec podřezat, ač je prostě nevyhnutelné, že se takoví jedinci mezi těmito lidmi mohou nalézt. Od toho je tu ale migrační a azylová politika státu či azylová procedura, nelze však mediální manipulací vztahovat konkrétní vinu několika jedinců na uprchlíky coby celek. Je smutné, že neznalost spletitých kořenů imigrace a až vulgární strach z obyčejných lidí jiné víry, navíc v naprosté nouzi, rezonuje nejen u většiny Čechů, ale i u českého prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…