Miloš Zeman obdržel v Makedonii nejvyšší vyznamenání. A dočkal se i pocty hned na letišti

09.06.2016 17:43

REPORTÁŽ Český armádní speciál s prezidentem Milošem Zemanem na palubě přistál ve čtvrtek odpoledne na břehu jezera v makedonském Ohridu. Českou hlavu státu hned na letišti vítal jeho protějšek Ďorge Ivanov, což je chápáno jako výraz přátelství a velké pocty. Běžně totiž prezidenty vítá ministr zahraničí. Ještě v týž den obdržel Zeman nejvyšší makedonské státní vyznamenání, které bylo dříve uděleno Georgi Bushovi staršímu nebo Viktoru Orbánovi.

Miloš Zeman obdržel v Makedonii nejvyšší vyznamenání. A dočkal se i pocty hned na letišti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Jako výraz mimořádné pocty lze chápat, že byl prezident Miloš Zeman v Makedonii na letišti uvítán přímo prezidentem a ihned u letadla se konal slavnotní uvítací ceremoniál s vojenskými poctami. Hlavy států při jejich příletu na zahraniční cestu totiž běžně na letišti vítá „jen“ ministr zahraničních věcí.

Program prvního dne oficiální návštěvy českého prezidenta v Makedonii pokračuje na břehu ohridského jezera ve Vile Biljana, což je státní rezidence původně postavená pro jugoslávského prezidenta maršála Josipa Broza Tita. Ten ovšem v rezidenci pobýval jen dvakrát. Nyní budova slouží účelům makedonského státu.

Zemanovo přijetí právě na tomto místě a nikoli v hlavním městě Skopje je dle hradního tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka možné vykládat jako gesto srovnatelné s tím, když prezident Zeman někoho přijme na zámku v Lánech.


Miloš Zeman s makedonským prezidentem v rezidenci u jezera Ohrid (Foto: Radim Panenka)

Zeman dostal nejvyšší makedonské vyznamenání

Po soukromém setkání prezidentů a jednání obou národních delegací obdržel český prezident při slavnostním ceremoniálu nejvyšší makedonské státní vyznamenání.

Jedná se o Řád 8. září odkazující na stejný den v roce 1991, kdy se konalo referendum o nezávislosti. Tímto nejvyšším vyznamenáním se může pyšnit hned několik světových státníků. Mezi nimi například americký exprezident George Bush starší, německý exprezident Roman Herzog, bývalý polský prezident Bronislaw Komorowski a v neposlední řadě současný maďarský premiér Viktor Orbán.

Miloš Zeman vyznamenání obdržel za mimořádné zásluhy v rozvoji vzájemných vztahů. Neoficiálně se hovoří též o tom, že makedonský prezident velmi oceňuje, že se za něho český prezident staví v názorech ohledně migrační krize.

Prezident Makedonie poděkoval za podporu v migrační krizi

Na následné tiskove konferenci podle makedonského prezidenta Ivanova projednali všechny aspekty migrační krize. 

Ďorge Ivanov poděkoval Miloši Zemanovi za podporu Česka Makedonii v řešení migrační krize. "Zvláště chci poděkovat za podporu české policie i za materiální pomoc," uvedl Ivanov. 
 
"Dovolte, abych vám blahopřál k vyznamenání. Je to výraz našeho vděku vám osobně i lídrům a lidem vaší země," dodal prezident Makedonie.
 
Miloš Zeman dle svých slov vyznamenání chápe jako výraz přátelství makedonského lidu českému národu. "Přijel jsem, abych vyjádřil úctu a obdiv makedonskému lidu, který na hranici s Řeckem čelí migrační krizi. Chtěl bych jasně říci, že touto obranou proti migrační invazi Makedonie nebrání jen sebe, ale ve skutečnosti celou Evropu," řekl český prezident.
 
"Chci proto plně podpořit úsilí Makedonie o začlenění do Evropské unie i NATO, protože v této migrační krizi prokázala daleko větší odvahu, než nekteří členové těchto organizací. Dovolte mi, abych Republice Makedonie poděkoval za veškerou práci, kterou v obraně Evropy vykonala a popřál bych ji rozvoj, štěstí i úspěch," dodal český prezident při společné tiskové konferenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…