Miloš Zeman odmítl jmenovat tři profesory. A známý brněnský rektor Bek už chystá odvetu

06.05.2015 8:02

Miloš Zeman se opět ocitl v rozkolu s akademickou obcí. Před dvěma lety nechtěl jmenovat Martina C. Putnu profesorem, tentokrát odmítá podepsat jmenování tří navržených vysokoškolských profesorů. Píšou LN.

Miloš Zeman odmítl jmenovat tři profesory. A známý brněnský rektor Bek už chystá odvetu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Brandýs nad Labem

Má se jednat o historika umění Jiřího Fajta z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, který je nyní ředitelem Národní galerie, docenta Ivana Ošťádala z Katedry fyziky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a nakonec o docenta Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické v Praze. „Je to nepřijatelný zásah do principů akademických svobod a znevážení akademické obce Univerzity Karlovy,“ řekl včera odmítavě k postoji Zemana rektor UK Tomáš Zima.

Ve čtvrtek má dojít ke jmenování 45 profesorů, konference rektorů však plánuje tento ceremoniál bojkotovat. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima se dozvěděl zprávu o tom, že Zeman nechce jmenovat tři profesory, teprve včera od ministra školství Marcela Chládka bez specifičtějšího vysvětlení.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček včera pro server Idnes.cz hájil Zemanovo rozhodnutí nejmenovat tři výše zmíněné profesory. „V případě docenta Fajta jsou to informace o záležitostech kolem Komerční banky. V případě docenta Eichlera je to předlistopadové působení v propagandistických útvarech armády. A v případě docenta Ošťádala jsou to kontakty s StB před rokem 1989,“ prohlásil Ovčáček.

Jiří Fajt včera LN řekl, že nechápe postoj Zemana, prý si je jist, že splnil všechny povinnosti dle zákona, jak se stát oficiálně profesorem. „Měl jsem za to, že jsem splnil všechny zákonné povinnosti udělení titulu profesora. Zřejmě jsem však něco důležitého opomněl, možná obětní dary,“ řekl s nadsázkou Fajt. Rektor UK plně stojí za tím, aby jim byl udělen akademický titul profesora, jelikož prý splnili všechny zákonné požadavky.   

Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek oznámil na svém facebooku, že předsednictvo České konference rektorů vyzývá k „solidárnímu postoji k celé akademické obci České republiky“. Předsednistvo ČKR tak vyzývá všechny rektory vysokých škol a profesory, kteří mají na ceremoniálu ve čtvrtek převzít dekrety, aby se slavnostního ceremoniálu nezúčastnili, a tím vyjádřili nesouhlas k Zemanovu odmítnutí jmenovat tři profesory.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…