Miloš Zeman před lidmi vyzval k uvěznění dalšího "privatizátora". Podívejte se, kdo to je

05.10.2016 19:03

Prezident Miloš Zeman zavítal do společnosti CRYSTALEX CZ a setkal se s občany Karolinky. Stalo se tak u příležitosti jeho návštěvy Zlínského kraje.

Miloš Zeman před lidmi vyzval k uvěznění dalšího "privatizátora". Podívejte se, kdo to je
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman a Stanislav Mišák s manželkami

„Demokracie je diskuse. A já jsem přijel diskutovat,“ řekl úvodem Zeman. Připomněl také návštěvu Jana Masaryka, který odhalil zhruba ve čtyřicátých letech bustu svého otce Tomáše Garrigua Masaryka. Nedávno však byla ukradena, na což se i hlava státu zeptala. 

První dotaz směřoval k prognóze, zda vytvořit silnou Evropu, aby vznikla opozice proti Rusku a Americe. „Já bych to doplnil, že třetím titánem se dnes stává Čína, která bude za rok nebo za dva roky největší světovou ekonomikou. Ale to na věci nic nemění, tomu se říká multipolární svět, který je složen ze dvou, tří. A pokud jde o čtvrté centrum, tedy Evropskou unii, tak o ní se říká, že je ekonomickým obrem, ale politickým trpaslíkem,“ zmínil Zeman. „Má-li vzniknout silná Evropská unie, musí se provést zásadní reformy. Co je to za soustátí, které nedokáže chránit svoje vnější hranice proti migrační vlně? Důležité také je, aby Evropskou unii řídili schopní politici, kteří zde nyní bohužel nejsou,“ řekl za potlesku přítomných Zeman.

Anketa

Jak se vám líbily oslavy narozenin Václava Havla?

hlasovalo: 7619 lidí

Další z dotazů se týkal Sazky. „Pokud se nemýlím, Sazku privatizoval pan Hušák. Investoval do O2 Areny s předpokládaným rozpočtem dvě miliardy korun, nakonec ten rozpočet vyletěl na pět miliard korun, tím se Sazka zadlužila a přišla samozřejmě do bankrotu. Bohužel pan Hušák místo toho, aby byl ve vězení, kandiduje do senátu,“ řekl Zeman.

„Nemám rád lidi, kteří v dobré vůli tvrdí, že pracují sedm dní v týdnu, skoro nespí, nejí, nemilují. Každý normální člověk, a i politici jsou jen lidé, se má dobře vyspat, dobře najíst i dobře milovat. Řekl bych také rád jedno srovnání: Napoleon spal čtyři hodiny denně a skončilo to bitvou u Waterloo. Einstein spal 12 hodin denně a skončilo to teorií relativity. A já jsem něco mezi tím,“ uvedl ke svému volnému času. 

Další dotaz směřoval k soudnímu sporu s vnučkou novináře Ferdinanda Peroutky, jež hájí čest svého dědečka. Zeman ve svém předloňském projevu totiž uvedl, že Peroutka je autorem článku Hitler je gentleman v týdeníku Přítomnost. Článek se však nikdy nenašel. „Pravda je, a soud to také konstatoval, že podlehl fascinaci nacismem. Jeho vztah k nacismu byl prý jako vztah králíka ke kobře. A něco na tom je,“ trvá si na svém v kauze novináře Ferdinanda Peroutky Zeman.

Řeč se však samozřejmě stočila i na migrační krizi. „Říká se, že migrantů je připraveno ještě několik milionů. A jestliže se v Evropě ujmou, budou si moci pozvat i své rodiny. A rodiny těchto migrantů jsou poněkud početnější než rodiny evropské. Muslimové mají totiž nárok na čtyři manželky. Je to zajímavé, má to něco do sebe, ale co ty tchyně. Obávám se, že ta migrační vlna bude pokračovat a že dokonce i zesílí,“ sdělil Zeman. „Nemám nic proti migraci z Vietnamu, z Ukrajiny a z řady dalších zemí, ale mám vážné námitky vůči islámské migraci, neboť tvrdím, že tyto kultury jsou neslučitelné, a to zdaleka ne jen kvůli těm čtyřem manželkám,“ dodal.

Zeman se následně svěřil s tím, že si v dětství přál být hajným. „Neboť jsem četl Káju Maříka. Když mi tohle nevyšlo, tak jsem si přál být důchodcem. A to se mi na deset let splnilo,“ podotkl.

„Politiku děláte většinou mozkem, nohama jenom tehdy, utíkáte-li před revolucí,“ zmínil pak Zeman ke zdravotnímu stavu a svým nemocným nohám.

Závěrem pak přišly dotazy na volby. Prezidentské v USA i krajské a senátní v Česku. „Vyhraje buď Donald Trump, nebo Hillary Clintonová. A teď poněkud vážněji – já jsem veřejně vyjádřil své sympatie k Donaldu Trumpovi. Můj důvod je velmi prostý – myslím si, že má vyhraněnější a krajně negativní vztah vůči islámské migraci,“ řekl. V Česku pak podle jeho slov vyhraje ten nejlepší. „Vyzývám lidi k velké účasti. Ten, kdo nevolí, ve skutečnosti volí, ale neví o tom. Nejlepší je volební povinnost, která tady byla za Masarykovy první republiky. Lidé se tomu brání, ale kdyby je to přitáhlo k volbám, nebylo by to špatné řešení,“ dodal.

„Ano, k radosti mých politických odpůrců mě to baví,“ odvětil na poslední otázku, zda jej baví být prezidentem, Zeman. V závěru připevnil svou prezidentskou stuhu na prapor obce a převzal dary.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…